PUBLICITAT

Els agents penitenciaris critiquen certs tractes preferents als presos

  • Denuncien que, mentre els funcionaris es queden sense panera aquest Nadal, els interns poden tenir-ne fins a tres
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

En època de crisi i d'estrènyer-se el cinturó, hi ha un col·lectiu que sembla que no es vegi afectat per la conjuntura. Això és el que denuncien els agents del Centre Penitenciari de la Comella, en relació a la gairebé seixantena de presos que actualment es troben a aquestes instal·lacions. Els agents penitenciaris asseguren que els reclusos estan gaudint de certs tractes favorables i de consideracions que disten de les que rep la ciutadania.

El fet que ha desencadenat la caixa de trons ha estat les paneres de Nadal. Mentre que aquest any els funcionaris del Govern s'han quedat sense el lot típic de festes, els presos poden arribar-ne a gaudir de «fins a tres, o quatre», denuncien. Aquests pertanyen als consolats portuguès i espanyol, els quals envien paneres als presos d'aquestes nacionalitats (el francès no hi participa), al Raonador del Ciutadà i al Bisbat. I són lots, sovint, força generosos, asseguren els agents. El col·lectiu de funcionaris creuen que és «injusta la demagògia actual que s'aplica al sistema penitenciari, on es donen molts més drets i reconeixements als delinqüents que a les seves víctimes o a la resta de la societat, sobretot en els temps que corren», segons denuncien en un escrit que recull el sentiment de tota la plantilla.

A l'escrit exposen el següent: «si tots fóssim delinqüents, tindríem dret a neules, torrons, bombons i sidra, cartrons de tabac ros i targes telefòniques». I segueixen, ja que també informen de «visites personalitzades pels representants agregats a diferents consolats del nostre país, i concerts nadalencs efectuats per nens i nenes», entre d'altres favors. El agents penitenciaris exposen com a contrapunt les retallades que patiran a partir del gener per tal de reduir el dèficit del Govern, acompanyada de l'absència de lots de Nadal (aquest és el primer any que no en rebran).

Injustícies / Però a banda dels presents i dels drets favorables durant les festes, el col·lectiu penitenciari també lamenta algunes injustícies laborals que afavoreixen econòmicament a presos que a dia d'avui es troben a la presó. «Hi ha un pres que està de baixa i cobra 1.400 euros el mes», va denunciar un dels agents.

Davant aquestes situacions, els agents plantegen que malgrat s'ha de vetllar perquè els reclusos tinguin oportunitats i puguin reintegrar-se a la societat, no es poden produir els fraus actuals i la passivitat del sistema.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT