PUBLICITAT

Esperant la neu, que per fi arriba

  • Les precipitacions permeten l'anunci d'obertura parcial de Soldeu-El Tarter a Grandvalira i de Pal i Arinsal a Vallnord H Canons a tota màquina i camions movent neu per poder esquiar
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un camió descarrega neu a peu de pistes, dijous Foto: GRANDVALIRA

Eren moltes les mirades que des de mitjans novembre es dirigien al cel, esperant que algun dia arribés. Tot i ser conscients que si arribava seria prematur –les veus més experimentades així ho continuen recordant: «no arriba fins Nadal»–, que els darrers anys s'hagués avançat il·lusionava. Algun floc perdut de tant en tant n'anava anunciant l'arribada, i ahir, amb totes les previsions meteorològiques apuntant en el mateix sentit, l'eufòria col·lectiva s'anava desbocant.

Les xarxes socials transmetien aquesta ansietat. Feia massa dies que molts tenien a punt l'actualització de l'estat dels seus perfils –sobretot els dominis del país–, i finalment ahir els van poder publicar: «Està nevant a Grandvalira, ‘ya nieva! Yeahh'». I Vallnord ho va fer més tard: «JA ESTÀ NEVANT!!! // ‘YA ESTÁ NEVANDO!!!'». Però les estacions no eren les úniques. Dies enrere es va engegar una iniciativa a través del Facebook per fer nevar: les fotografies de neu, esquí i gel van inundar alguns perfils. I sembla que ha funcionat. Ahir va començar a nevar, i els ciutadans anaven informant de l'evolució de la nevada a la xarxa, il·lustrant-ho amb fotografies de voravies i poblacions que s'anaven tenyint de blanc. Primer va ser als cims i va anar baixant. Al Pas de la Casa va ser on primer es va veure l'arribada d'aquesta neu, que arribava a Canillo ben entrada la tarda. Per l'altre cantó, va ser al vespre quan es van sentir les primeres veus que deien que nevava a Ordino i Erts.

L'anunci meteorològic va animar les estacions a preveure l'obertura parcial ja de gairebé tots els sectors. Grandvalira preveu obrir 50 quilòmetres de pistes aquest cap de setmana «si continuen les nevades que estan caient en les darreres hores», mentre els tècnics treballen per garantir l'enllaç entre els sectors d'Encamp i Grau Roig. L'àrea de Soldeu-El Tarter inicia la seva activitat amb l'obertura de 15 quilòmentres esquiables. Per la seva part, el domini esquiable de Vallnord feia l'anunci de l'obertura parcial dels sectors d'Arinsal i Pal, que encara no ho havien fet, dimecres. I tot «gràcies a la producció de neu artificial dels darrers dies i a les previsions meteorològiques que apunten neu a partir de dijous». Es va fer esperar una mica més.

La «batalla a la meteorologia»

Els esforços per tenir neu no es van limitar a mirar el cel i mantenir els braços plegats. A la mínima que es podia s'engegaven els canons per al seu cultiu. A Grandvalira han anat més enllà. Van contractar sis camions amb una capacitat de vuit metres cúbics per traslladar neu del cap del Port d'Envalira a les parts baixes de l'estació. En total es van moure 1.500 metres cúbics de neu. Per fer aquesta neu, els canons haurien d'haver estat en funcionament, al seu màxim rendiment, durant tres hores. A més, aquests haguessin estat lineals i no uniformes.

Però el temps anava en contra. Grandvalira va forçar la màquina per fer funcionar els canons a temperatures al voltant dels 0º, quan normalment la neu es produeix als -2º i -3º. Per unir els sectors del Pas de la Casa i Grau Roig es van necessitar 200 hores de producció de neu de cultiu.

Això no és tot. S'ha ampliat la capacitat de producció de les centrals de neu. Dels 486 canons disponibles, el domini ja pot posar-ne en funcionament, al mateix temps i de forma paral·lela, fins a 200, el que és un 20% més que la temporada anterior, segons van informar des de l'estació. I també s'ha ampliat la superfície innivada per canó, amb un llac artificial que emmagatzema suficient aigua per garantir la innivació de les pistes del Pas de la Casa.

I a feina continua per seguir fent neu i mantenir la ja obtinguda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT