PUBLICITAT

La Fundació Ramon Llull reduirà l'aportació al premi de les lletres catalanes

  • Villatoro avança que de cara al 2013 s'ha de renegociar amb l'editorial Planeta
16122011-fundacio
Els membres de la Fundació, aquest matí a Ordino. Foto: ÀLEX LARA
Els membres del Patronat de la Fundació Ramon Llull s'han reunit aquest divendres per parlar de les principals iniciatives a emprendre en un futur pròxim. El director de la Fundació, Vicenç Villatoro, ha informat que de cara al 2013 s'ha de renegociar la participació en el premi de les lletres catalanes amb l'editorial Planeta. L'aportació econòmica i d'organització es reduirà perquè "la missió de la Fundació és la promoció exterior de la cultura, i no pas el suport a la creació". D'altra banda, en la reunió també s'ha acordat impulsar un nou cartell de premis, per la tardor del 2012, dirigits a la traducció i la projecció exterior.
La Fundació Ramon Llull ha anunciat un canvi en el format del Premi literari Ramon Llull, tot i que no l'ha especificat. El director de l'IRL, Vicenç Villatoro, ha afirmat que "el paper de la Fundació tant en la dotació com en l'organització del premi serà menor". En aquest sentit, Villatoro ha explicat que els canvis en el format no vol dir que baixi la dotació del premi ja que és quelcom que no depèn d'ells i que s'ha d'arribar a un acord amb l'editorial Planeta un cop acabi el conveni que hi ha amb l'editorial quan s'hagi entregat el premi del 2012. El Ramon Llull és el premi més ben dotat en llengua catalana amb 90.000 euros.

Segons Villatoro "el Premi Ramon Llull no està pensat per a la difusió de la cultura a l'exterior si no que premia la creació i això no correspon als objectius de la Fundació i l'IRL". El director de l'IRL ha afirmat que "és buscarà la fórmula en que la participació de la Fundació sigui més acotada a la seva funció històrica".

El director de l'IRL ha donat a conèixer l'acord de la Fundació per organitzar a partir de l'any 2012 un cartell de premis nou que tindran per eix vertebrador la figura del traductor i els esforços de promoció exterior de la literatura catalana. Villatoro ha justificat la creació d'aquest premis que "seran més fidels a la filosofia de l'IRL i la Fundació".

Villatoro ha especificat que aquests premis s'han d'acabar de definir, però ha explicat que hi haurà un premi a la trajectòria d'una persona que hagi tingut un compromís especial al llarg de la seva vida amb la llengua i cultura catalana, podria ser un gran traductor.

Un segon premi a la millor traducció a l'exterior d'una obra catalana en un any concret. Un tercer premi a una persona o entitat que hagi fet o participat en l'organització d'una exposició o un esdeveniment de rellevància especial en la difusió de la cultura catalana. I un quart premi per la traducció de una obra cientificotècnica.

La dotació econòmica d'aquests premis, ha dit Villatoro, "no serà espectacular, si no més aviat modesta, i s'han de legitimar pel seu prestigi i pels premiats".

El director de l'IRL ha manifestat que durant la reunió del patronat s'ha tractat la relació entre la Fundació i el Institut. Segons Villatoro el IRL i la Fundació han de treballar de forma més conjunta mantenint les seves especificitats. A nivell pràctic, ha explicat Villatoro, suposarà que l'IRL presenti a la Fundació les seves activitats i projectes i deixarà la possibilitat a les institucions que participen de la Fundació que s'hi adhereixin segons les seves possibilitats.

Villatoro ha anunciat que l'entrega del Premi Ramon Llull d'enguany és farà a Barcelona el gener del 2012 i ha afirmat que "serà una sessió acadèmica amb la màxima solemnitat, però no una festa con en edicions anteriors per raons pressupostàries".

La Fundació Ramon Llull s'ha reunit aquest divendres a la seva seu, la Casa-Museu Areny-Plnadolit d'Ordino (Andorra) en el que ha estat la primera reunió des dels canvis al govern català, balear i andorrà. Durant la reunió s'ha constituït el nou patronat de la fundació que serà presidit pel cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, i que té per vicepresidents el president del Govern, Artur Mas, i el president balear, José Ramón Bauzà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT