PUBLICITAT

Cinca admet que el pressupost no és l'òptim però que mesures dràstiques de contenció seria pitjor

  • Bartumeu assegura que el projecte del pressupost és injust i inadaptat
  • Armengol destaca que el pressupost inicia "el camí cap a l'equilibri i cap a un nou model econòmic"
15122011_bartum
Bartumeu, durant la seva intervenció al Consell General. Foto: ANA / MARTA TORT
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha defensat aquest dijous el projecte de llei de pressupost reconeixent que Andorra "no se'l pot permetre". Ha indicat, però, que no comparteix els raonaments del cap de l'oposició Jaume Bartumeu, sinó que si no se'l pot permetre és perquè genera un dèficit de 63 milions. Cinca apunta que eliminar el dèficit, però, hagués suposat haver d'aplicar mesures dràstiques de contenció i hagués estat pitjor, per això ha assegurat que es treballarà en aquesta línia durant els propers anys per aconseguir que el 2015 hi hagi l'equilibri pressupostari necessari.

El ministre ha defensat el pressupost de les crítiques de Bartumeu referents a l'increment de les despeses financeres justificant que això es deu a la mala política financera aplicada el darrer any, que va ser la d'aconseguir un finançament a curt termini. Això ha provocat, segons Cinca, que amb l'endeutament actual i la situació financera exterior, les condicions obtingudes enguany siguin molt pitjors. En aquest sentit, el ministre també ha llançat un missatge al sector financer del país perquè acompanyi el Govern en "aquest procés per reactivar el país".

Cinca ha defensat durant la seva exposició els diferents eixos del pressupost indicant que es tracta d'un text de transició i que anirà de la mà de "profundes reformes estructurals". Així, ha parlat de les rebaixes d'algunes partides però incrementant les despeses per als més necessitats, com per exemple per a les persones amb discapacitats. Pel que fa a les retallades salarials dels funcionaris, Cinca ha assenyalat que no es podia permetre que any rere any no deixés d'incrementar-se la partida de despeses de personal.

D'altra banda, el ministre ha detallat algunes de les inversions que es faran durant el 2012, i ha recordat que dues de els despeses més importants d'aquesta branca són les destinades a les obres del túnel dels Dos Valires i al vial de Sant Julià. En aquest segon cas, ha indicat que la part que va entre la plaça Laurèdia i el pont de Fonaneda es remodelarà per donar-hi més fluïdesa fins que es pugui reprendre les obres al 2013. D'altra banda, ha indicat que s'hauran de posar dues vies de finançament, una la bancària i l'altra una concessió que s'haurà de fer posant-hi un peatge.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha defensat l'esmena a la totalitat presentada al projecte de llei del pressupost opinant que es tracta d'un text injust i inadaptat a la situació. El conseller general ha indicat que l'oposició al pressupost es fa amb el convenciment que es tracta d'un text "insolidari" i criticant que es retallen serveis socials i es fan ajustaments per reduir el deute però no es fan on s'haurien de fer. Una de les partides que Bartumeu ha criticat que es retalli és la del Servei d'Ocupació, que es rebaixa en un 28%, i que els socialdemòcrates consideren imprescindible per generar feina.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha enumerat alguns dels eixos que considera imprescindibles per al pressupost i que el text actual no contempla. S'ha referit a la racionalització de la despesa invertint més esforços en la preparació per a la reforma fiscal, a la necessitat de garantir els serveis socials i de pactar la revisió de les finances comunals. D'altra banda ha apuntat que cal impulsar els nous sectors emergents que poden impulsar l'ocupació, ha dit que l'INAF hauria de fer que les entitats financeres donin suport a les petites empreses, i ha afegit que cal impulsar mesures per millorar la competitivitat i la internacionalització de l'economia.

Bartumeu ha refermat que el pressupost és injust perquè preveu retallades salarials en els funcionaris i en serveis socials i que en canvi incrementa en un 68% les despeses financeres, és a dir gairebé 14 milions més. Així Bartumeu assegura que això no es deu només a la diversificació de les fonts de finançament sinó també a "la claudicació davant de les exigències de les entitats financeres locals". A més, Bartumeu ha atribuït l'endeutament actual a la gestió dels governs liberals anteriors.
Per la seva banda, el conseller general demòcrata, Daniel Armengol, ha estat l'encarregat de defensar la postura de Demòcrates per Andorra sobre el projecte de pressupost per a l'exercici 2012. Armengol ha destacat que es tracta d'un pressupost de transició, però que inicia el camí cap a l'equilibri pressupostari i cap a un nou model econòmic i de model de país. Per aquest motiu, ha indicat que el seu grup parlamentari votarà en contra de l'esmena a al totalitat socialdemòcrata i donarà suport al projecte de llei del pressupost presentat pel Govern, donant la celeritat necessària per tal que sigui aprovat el més aviat possible.

Armengol ha repassat les grans xifres del pressupost, comparant-les amb les de la liquidació del 2010, destacant l'esforç que s'està fent per diversificar les fonts d'ingressos. Tot i això, ha posat de manifest que l'increment dels ingressos no només s'ha de fer augmentant la pressió fiscal sinó que s'ha de fer per mitjà del creixement econòmic, perquè la reforma fiscal "és un mitjà, no un objectiu".

En l'apartat de despeses, ha remarcat que cal revisar l'estructura salarial del personal de l'administració pública perquè les despeses de personal no continuïn pujant, i que això s'ha de fer reformant la Llei de la funció pública però també modificant les competències i les transferències als comuns. Armengol també ha aprofitat la seva intervenció per demanar que es creï un estatut del personal del Consell General per tal que s'equiparin a la resta dels funcionaris públics.

Per tot plegat, el conseller demòcrata ha remarcat que donant suport al pressupost del 2012, DA dóna suport a les reformes estructurals que s'han de fer l'any vinent, a la reforma de CASS, de la Llei de la funció pública, de les transferències i les competències, i a la necessitat de fer una obertura econòmica total.
Finalment, el Consell General ha desestimat l'esmena a la totalitat presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata al projecte de pressupost per a l'exercici 2012 amb els vots en contra dels 19 consellers demòcrates presents a la sessió d'aquest dijous i els 5 vots a favor dels consellers socialdemòcrates presents. D'aquesta manera, el projecte de llei segueix el seu tràmit parlamentari i tot sembla indicar que quedarà aprovat abans de finals d'any. Durant el debat a la totalitat, els temes que han generat més polèmica entre Jaume Bartumeu, Daniel Armengol i Jordi Cinca han estat les vies per incrementar els ingressos de l'Estat, on Bartumeu ha criticat que no es pot parlar d'incrementar ingressos sense augmentar la pressió fiscal; el fet que des del grup parlamentari socialdemòcrata s'hagi dit que els serveis públics han de ser generadors de llocs de treball; i el fet que les esmenes parcials del PS redueixin les partides destinades a fer el desplegament del marc fiscal, de l'acord monetari i dels convenis de doble imposició.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT