PUBLICITAT

FEDA encomana un estudi sobre solucions energètiques dels edificis

  • L'informe, que té un cost de 70.000 euros, estarà enllestit a l'abril
  • La voluntat és que el Govern estableixi incentius  per dur a terme rehabilitacions
15122011_feda
El director de FEDA, Albert Moles, i el degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes, Alfons Valdés, han signat el conveni de col·laboració. Foto: ANA / MARTA TORT
Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) i el Col·legi d'Arquitectes han signat aquest dijous un conveni de col·laboració per tal que els arquitectes col·legiats puguin dur a terme un estudi del parc d'edificis del país, classificar-los per categories, i definir les solucions necessàries per estalviar energia. L'estudi, que té un cost de 70.000 euros, estarà enllestit a l'abril, i a partir d'aquí la voluntat és que el Govern estableixi incentius o ajudes per dur a terme aquestes rehabilitacions. Segons el director de FEDA, Albert Moles, es tracta d'un treball que beneficiarà a tothom, des dels propietaris dels edificis fins als professionals del sector, així com FEDA i el Govern, perquè ajudarà a complir amb els objectius d'eficiència energètica i de garantia de subministrament energètic a llarg termini.
L'estudi que s'ha presentat aquest dijous s'emmarca dins del Fòrum Energia i Futur i s'inclourà dins del Llibre blanc de l'energia. Està obert a tots els arquitectes col·legiats que analitzaran els edificis durant els mesos de gener, febrer i març, La intenció és fer la simulació de quatre tipus d'edificis: els entre mitgeres, els aïllats, els hotels i les oficines. D'aquesta manera, es pretén trobar quin potencial d'estalvi té cada tipus d'edificis determinant els diferents mètodes de rehabilitació que s'hi podrien fer.

De fet, el director de FEDA, Albert Moles, ha explicat que aquestes actuacions són molt necessàries perquè els edificis vells estan gastant entre dues i quatre vegades més del que demana la nova normativa. De la seva banda, el degà del Col·legi d'Arquitectes, Alfons Valdés, ha afegit que aquestes obres relacionades amb les qüestions energètiques "ens donen la possibilitat de continuar treballant". A més, Valdés també ha parlat que a banda dels treballs d'aïllament o de canvi de tancaments que necessiten molts dels edificis, també es poden introduir solucions domòtiques per a les llums i les persianes.

Tots dos han coincidit en assenyalar que posteriorment, aquest estudi haurà d'anar acompanyat d'incentius o ajudes del Govern per poder tirar endavant les rehabilitacions. De fet, des de FEDA s'ha posat de manifest que es tracta d'inversions que es podrien recuperar en 7 o 8 anys si es tenen en compte els preus actuals del petroli.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT