PUBLICITAT

Les parròquies amb pistes dupliquen les xifres d'endeutament per habitant

  • La mitjana andorrana és de 2.958 euros, mentre que a Espanya és de 456
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gràfic de l'endeutament per habitant dels set comuns del Principat extret de l'informe de Xavier Saez Foto: EL PERIÒDIC

L'endeutament per habitant a les parròquies que tenen pistes d'esquí és notablement superior al dels comuns que no en tenen. Així es desprèn de l'estudi encarregat pels set comuns i elaborat per Xavier Saéz titulat El sistema de finançament dels comuns: anàlisi de situació i propostes d'actualització i millora. L'estudi mostra com Ordino, la Massana, Canillo i Encamp presenten unes xifres d'endeutament que en mitjana gairebé dupliquen a la mitjana entre Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, amb 4.174 euros de mitjana entre els comuns amb pistes i 2.288 de mitjana a la resta. En la comparativa amb els municipis catalans, espanyols i francesos de dimensions similars, la diferència de l'endeutament per habitant és substancial, passant de la mitjana nacional andorrana que se situa en 2.958,8 euros als 1.007,7 a França, els 456,6 a Espanya i els 665,7 a Catalunya.

La parròquia que presenta un major endeutament per habitant és Ordino, amb 5.448,1 euros, seguit de la Massana, amb 4.604 euros per habitant. A més, cal tenir en compte que precisament són les dues parròquies que, a més de tenir pistes, són de capital totalment públic. Els comuns que segueixen a aquests són Canillo, amb 3.931,2 euros d'endeutament per càpita, i Encamp, amb 2.724,8 euros, segons va recollir l'ANA.

Els comuns que tenen un menor endeutament per habitant són Andorra la Vella, amb 2.598,6 euros, Escaldes, amb 2.202,1 euros i Sant Julià amb 2.064,3 euros.

L'informe de Saez assenyala que l'endeutament està relacionat amb els actius de titularitat comunal, que al 2010 ascendien a 586 milions d'euros, és a dir 2,3 vegades més que l'endeutament global. És per això que s'apunta que tot i haver d'incidir de manera ràpida en la disminució del deute, no es pot deixar de banda que les inversions que es fan són per atraure turisme i dinamitzar l'economia.

Sáez també incideix en el fet que la indefinició de les competències comunals i la tendència a la major exigència de prestacions i serveis comunals per part dels ciutadans, contribueixen a engreixar en deute.

La capital, la més endeutada / Pel que fa a les xifres totals d'endeutament de cada comú, l'estudi afirma que cal rebaixar-lo de manera eficaç. Assenyala que a Andorra la Vella és on l'evolució dels darrers deu anys ha estat més desfavorable, arribant al 2010 als 61 milions d'euros. A Sant Julià de Lòria, en canvi, hi ha la xifra menys elevada, amb 20 milions d'euros, però l'evolució més favorable dels darrers deu anys s'ha detectat a Canillo, ja que gairebé sempre hi ha hagut superàvit.

L'estudi assenyala també que a excepció de la Massana, la resta de comuns compleixen amb les xifres màximes d'endeutament comunal permès, però que tot i així, cal tenir en compte que el límit se situa en un llindar força elevat si es compara amb els municipis dels estats veïns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT