PUBLICITAT

L'endeutament per habitant a les parròquies amb pistes duplica el de la resta

  • Els comuns que tenen un menor endeutament per habitant són Andorra la Vella, amb 2.598,6 euros, Escaldes-Engordany, amb 2.202,1 euros i Sant Julià de Lòria amb 2.064,3 euros
14122011_arcalis
Les pistes d'Arcalís.
L'endeutament per habitant a les parròquies que tenen pistes d'esquí és notablement superior al dels comuns que no en tenen. Això es desprèn de l'estudi encarregat pels set comuns i elaborat per Xavier Saéz titulat El sistema de finançament dels comuns: anàlisi de situació i propostes d'actualització i millora. L'estudi mostra com Ordino, la Massana, Canillo i Encamp presenten unes xifres d'endeutament que en mitjana gairebé dupliquen a la mitjana entre Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, amb 4.174 euros de mitjana entre els comuns amb pistes i 2.288 de mitjana a la resta. En la comparativa amb els municipis catalans, espanyols i francesos de dimensions similars, la diferència de l'endeutament per habitant és substancial, passant de la mitjana andorrana que se situa en 2.958,8 euros als 1.007,7 a França, els 456,6 a Espanya i els 665,7 a Catalunya.

L'estudi encarregat pels set comuns a Xavier Saez va ser entregat la setmana passada, amb unes conclusions que fan referència tant al canvi de tendència en la gestió financera com a la situació generalitzada d'elevat endeutament. Una de les qüestions que s'evidencien és el fet que els comuns que tenen pistes d'esquí són els que tenen un endeutament per habitant més elevat.

La parròquia que presenta un major endeutament per habitant és Ordino, amb 5.448,1 euros, seguit de la Massana, amb 4.604 euros per habitant. A més, cal tenir en compte que precisament són les dues parròquies que a més de tenir pistes d'esquí són de capital totalment públic. Els comuns que segueixen aquests són Canillo, amb 3.931,2 euros d'endeutament per càpita, i Encamp, amb 2.724,8 euros.

Els comuns que tenen un menor endeutament per habitant són Andorra la Vella, amb 2.598,6 euros, Escaldes-Engordany, amb 2.202,1 euros i Sant Julià de Lòria amb 2.064,3 euros.

L'informe de Saez assenyala que l'endeutament està relacionat amb els actius de titularitat comunal, que al 2010 ascendia a 586 milions d'euros, és a dir 2,3 vegades més que l'endeutament global. És per això que s'apunta que tot i haver d'incidir de manera ràpida en la disminució del deute, no es pot deixar de banda que les inversions que es fan són per atraure turisme i dinamitzar l'economia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT