PUBLICITAT

Les taxes del tabac s'incrementaran 10 cèntims de mitjana per paquet

  • El Govern vol mantenir un diferencial raonable amb el preu d'aquest producte als països veïns
02112011-cinca
El ministre portaveu, Jordi Cinca.
El Govern ha aprovat un projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes al consum pel que fa al tabac per tal de mantenir un diferencial raonable amb el preu d'aquest producte als països veïns, atès que França n'ha incrementat els impostos recentment. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha informat que l'impacte en un paquet de tabac serà de 10 cèntims d'euro de mitjana, ja que l'increment aproximat de la taxa és del 10%. Un cop entri en vigor, la mesura pot generar uns ingressos suplementaris per a l'Estat de deu milions d'euros anuals.
El Consell de Ministres ha aprovat una nova modificació a l'alça de les taxes del tabac per mantenir un diferencial de preus amb els països veïns que preservi l'atractiu comercial d'Andorra però que alhora no incentivi activitats il·lícites com el contraban. La mesura afecta el tabac negre, el tabac ros, el de pipa i de picadura.

L'increment proposat a través del projecte de llei suposa reduir el diferencial de preu, que actualment amb Espanya i respecte a un paquet de cigarretes és d'1,5 euros, en uns 10 cèntims de mitjana. El Govern proposa augmentar la taxa sobre les cigarretes fabricades a Andorra en 8 cèntims el paquet, la de les cigarretes importades de la comunitat en 7,5 cèntims, i les de fora de la comunitat en 12,4 cèntims. Aquest increment comportaria un augment dels ingressos de l'Estat de 10 milions d'euros anuals si es mantenen les mateixes xifres d'importacions de tabac, però aquest augment dependrà del mes en què entri en vigor la modificació.

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat la renovació d'un acord de col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que té un cost de 124.000 euros per al període 2012-2013. L'objectiu de l'acord és obtenir suport per al desenvolupament d'un nou model de finançament del sistema de salut, suport en l'avaluació dels serveis d'atenció primària i de necessitats de recursos humans, així com la col·laboració de l'OMS per desenvolupar un sistema d'informació de la salut.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT