PUBLICITAT

A negociar amb els comuns la repercussió dels nous impostos

  • El Govern es reafirma en adaptar les transferències a les competències assumides
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
No és la mà aixecada de cap periodista, sinó la càmera d'ATV. Foto: EL PERIÒDIC

Després que es constitueixin els nous comuns es reprendran les negociacions amb el Govern relatives a la gestió de les transferències i les competències. Segons va explicar el cap de Govern, Toni Martí, en aquesta negociació caldrà tenir en compte l'entrada en vigor dels nous impostos i s'haurà de definir la proporció d'ingressos que reben els comuns de l'Estat, perquè la voluntat de l'Executiu és que «no es transfereixin de forma automàtica». En cas que s'arribi a un acord amb els representants locals, caldrà modificar la Llei transferències però també la de competències «per fer un Estat més fort». «Tots els comuns voldran jugar a favor d'una estructura institucional que no malmeti els comuns però que s'adapti al que és Andorra», va reiterar, afegint que «no ens hem d'atrinxerar en un parroquialisme mal entès».

Segons la legislació actual, els comuns reben de forma automàtica part dels ingressos que s'obtenen dels tributs, de manera que les transferències s'haurien d'augmentar en la mateixa mesura que s'incrementin aquestes taxes. Però «cal veure què passarà amb les transferències amb els nous impostos, com es repartiran i quins esforços hi haurà entre uns i altres», va explicar Martí.

Alguns serveis dels quals caldrà replantejar-ne la titularitat són el Servei d'Atenció Domiciliaria, les guarderies o la gestió urbanística, entre altres que actualment desenvolupen els comuns, va citar Martí recordant que la seva postura «no ha canviat» des de que era cònsol d'Escaldes-Engordany. El cap de Govern va reiterar que caldrà tenir en compte les competències que assumeixin els comuns per determinar les transferències.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT