PUBLICITAT

El Govern vol portar l'IRPF al Consell General durant el 2013

  • El procés d'obertura econòmica requereix una quarantena de reformes legals en diferents àmbits
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el cap de Govern, Antoni Martí, durant la trobada d'ahir amb la premsa. Foto: EL PERIÒDIC

El Govern té la intenció d'avançar la creació per llei de l'IRPF (impost sobre la renda de les persones físiques) respecte al que havia previst inicialment, amb l'objectiu de completar el marc fiscal i garantir una estructura d'ingressos de l'Estat més sòlida. Com a mínim això és el que va manifestar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, que va insistir que la introducció d'aquesta nova figura impositiva persegueix «l'equitat» en la contribució dels ciutadans al sosteniment de l'erari públic. La voluntat, segons Martí, és que el projecte de llei pugui entrar a tràmit parlamentari «com a molt tard, durant el 2013», és a dir, a mitjan legislatura i no pas al seu final. Igualment, tant el cap de l'Executiu com el ministre de Finances, Jordi Cinca, van deixar clar que, abans de plantejar un segon paquet de retallades –si és que s'ha d'arribar a plantejar–, cal desplegar plenament el nou sistema impositiu que, segons van dir, no suposa una mesura puntual, sinó una reforma estructural.

«No podem arreglar el país només amb la reducció del capítol u del pressupost», va subratllar Cinca que, d'aquesta manera, volia esvair els dubtes que han sorgit els últims dies sobre si el Govern estava preparant un nou paquet de retallades que afectin el personal de l'Administració –el primer capítol del pressupost de despeses és, justament, el de personal. Amb relació a la creació de l'IRPF, el ministre també va explicar que, en aquests moments, s'està estudiant «el llindar a partir del qual s'haurà de tributar i el percentatge» d'aquesta tributació. Els treballs de cara a l'elaboració del projecte de llei de l'IRPF hauran de tenir en compte, a més, la gestió futura d'aquest impost, de manera que a l'Administració no li suposi haver de crear «una maquinària» excessivament feixuga o costosa.

total, però gradual / Les reformes estructurals que planteja el Govern no passen únicament per la implementació d'un nou marc fiscal, amb la introducció de la imposició directa. La transformació del model econòmic implica, tal com va reiterar ahir Martí, una obertura «al 100%», però gradual.

I és que el procés d'obertura econòmica requereix una quarantena de reformes legals que afecten diferents ministeris. Més enllà de les mesures per un model fiscal «estable» –i aquí hi ha els nous impostos i els convenis de no doble imposició–, n'hi ha per a «l'eliminació de barreres» –modificació de la Llei d'inversions estrangeres i legislació de les professions liberals, entre altres–; sobre el capital humà –residències passives, refosa de la Llei qualificada d'immigració, llei reguladora de la formació professional–; sobre la seguretat jurídica –projecte de llei de mediació i d'arbitratge–; sobre la regulació sectorial –projecte de llei del comerç, professionals i indústries, societat de drets d'autor, llei de marques i patents–; sobre l'Administració –signatura electrònica, simplificació de tràmits–; sobre els nivells de qualitat; sobre les infraestructures, transports i TIC, i sobre les dades estadístiques –projecte de llei d'estadística.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT