PUBLICITAT

La pressió fiscal per habitant és 150 euros més baixa que als països veïns

  • El percentatge obligatori d'inversió és una de les causes de l'endeutament comunal, segons un estudi
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
Alís exposa els punts tractats a la reunió de cònsols sota l'atenta mirada d'Espot, ahir. Foto: ANA / D.R.

L'estudi tècnic sobre les finances comunals va arribar calentet ahir mateix, just a punt per a ser analitzat a la darrera reunió de cònsols d'aquest mandat. Es tracta d'una anàlisi detallada de com està i com ha evolucionat els darrers anys l'economia de les corporacions. També compara inversions i despeses amb els països limítrofs França i Espanya. És en aquesta comparativa on queda exposada la gran diferència de pressió fiscal que hi ha amb Andorra. Mentre que als països veïns els impostos que es paguen a les corporacions (o ajuntaments en els casos forans) ascendeixen als 500 euros anuals per persona, al Principat sumen 350 euros.

Per realitzar la comparativa s'ha pres com a referència ajuntaments d'entre 5.000 i 20.000 habitants, va explicar el cònsol d'Encamp, Miquel Alís, que ahir va realitzar la roda de premsa posterior a la reunió conjuntament amb el mandatari ordinenc, Ventura Espot. L'estudi, elaborat per Xavier Sáez, també compara la despesa per habitant en l'àmbit comunal. És de 1.350 euros, una xifra que està «entre França i Espanya», va assegurar Alís.

Això sí, les diferències són importants si la comparativa s'estableix entre parròquies. La despesa per habitant és més important a Ordino que a Andorra la Vella, pel fet de tenir menys habitants i per tenir pistes d'esquí, o més a Encamp que a Escaldes, pel fet que aquesta darrera té dues administracions, va explicar Alís.

la preocupació per l'endeutament / Un altre punt que analitza l'estudi és la situació d'endeutament comunal. Els darrers anys s'ha invertit la tendència a engrandir les xifres negatives gràcies a una reducció «del 36% de les despeses i del 6,5% dels ingressos», va explicar Alís. Però malgrat tot, «l'endeutament segueix sent més elevat que a França i Espanya i això és un problema».

Un dels principals motius, segons apunta Sáez, és l'obligació de destinar el 80% de les transferències que es reben del Govern a inversió pública. A França i a Espanya aquesta situació és a la inversa, amb una obligatorietat d'inversió de està al voltant del 30%. Alís va explicar que el 80% en inversió s'ha destinat a construir instal·lacions com poliesportius, que el que provoquen en l'actualitat és un augment de la despesa en concepte de manteniment.

Els comuns confien que tirin endavant el més aviat possible els canvis anunciats des de l'Executiu per tal de reduir els percentatges d'obligatorietat, o fins i tot alliberar plenament el destí de les transferències. Alís va reiterar que aquestes transferències «no són un regal», sinó que són fruit de les competències en certs serveis que han hagut d'assumir les corporacions i que a més, acaben beneficiant de retuc als turistes. El cònsol encampadà va assegurar que si es manté aquesta situació a la llarga els comuns hauran de cobrar per certs serveis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT