PUBLICITAT

3.500 persones pateixen TDAH a Andorra

  • L'associació Albatros lamenta l'«infradiagnòstic» que hi ha a Andorra
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Entre el 3% i el 7% de la població pateix un trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDA o TDAH). Traduït al cas andorrà, «entre 3.000 i 3.500 persones estan afectades» pel trastorn, va assegurar Carme Mombiedro, de la junta de l'associació Albatros. I centrant aquestes xifres en la població infantil, «de mitjana hi ha un nen amb TDAH a cada classe». Tenint en compte la magnitud i per aproximar el trastorn tant a professionals com a familiars, Albatros, amb la col·laboració de la Fundació Banca Privada d'Andorra, han organitzat una conferència per aquest dissabte a càrrec del doctor Josep Artigas.

Què és i què no és el TDAH és el nom escollit per la conferència, que vol aprofundir en la dificultat per trobar la línia entre un nen amb trastorn i un nen sense. La gerent de la Fundació BPA, Carme Garcia, va reconèixer que es tracta d'un «tema controvertit», perquè no sempre s'assoleix el diagnòstic adequat.

El diagnòstic té dos problemes, un característic de les «comunitats rurals» i un altre de les «comunitats urbanes», va plantejar Mombiedro. En el primer cas el TDAH està infradiagnosticat i en el segon està sobrediagnosticat, va assegurar la integrant d'Albatros. Andorra està en el primer grup.

Mombiedro va exposar que els infants amb TDAH «normalment són nens intel·ligents, però que no poden canalitzar aquesta intel·ligència», i com a conseqüència, tenen altes probabilitats de patir fracàs escolar. El trastorn afecta les funcions executives del cervell. Entre d'altres aspectes, els costa corregir els errors i preveure'ls, els costa controlar les emocions i els costa sintetitzar la informació, va explicar Mombiedro.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT