PUBLICITAT

Menys consum, més car

  • Les altes temperatures i la crisi redueixen una despesa energètica que FEDA vol apujar un 4,5% l'any vinent
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Moles fa balanç del 2011 durant el tradicional dinar de Nadal amb directius i periodistes, ahir. Foto: EL PERIÒDIC

Els últims 20 anys el consum d'electricitat ha pujat vora un 5% de mitjana anual. Des del 2009, però, aquesta tendència es troba estancada, fins i tot amb situació de regressió. En el cas d'aquest 2011 el descens serà del 3,6% respecte a l'any anterior, segons va informar ahir el director general de FEDA, Albert Moles, durant el tradicional dinar de Nadal amb directius i periodistes. Es tracta d'una situació «conjuntural», va assegurar el directiu, marcada pel descens d'activitat industrial i també per l'augment de les temperatures, que permeten, més sovint de l'habitual, apagar la calefacció.

Malgrat tot, Moles va reiterar la preocupació de la parapública per la situació energètica del país. L'augment del preu de compra a França i a Espanya, l'augment també del preu del gasoil i l'increment del consum portaran a una saturació de les actuals xarxes de transport en un termini que no anirà molt més enllà del quinze anys, va assegurar Moles. La situació ha motivat a FEDA a demanar un increment de les tarifes elèctriques que paga l'usuari. La proposta realitzada al Govern és d'augmentar les factures un 4,5%. Aquesta és la mitjana, tot i que Moles va assegurar que la voluntat és intentar perjudicar el mínim el client domèstic i el petit empresari. «Volem que qui gasti més, pagui més», va manifestar.

Ara és el Govern qui té la paraula. Fonts de l'Executiu van informar ahir que encara no han decidit quin serà el percentatge d'augment. En qualsevol cas, el projecte de llei no té perquè aprovar-se pensant en una aplicació ja per aquest gener vinent, van assegurar.

Moles va exposar que l'increment seria puntual només per aquest any, i que a partir de llavors es podria aplicar un augment relacionat amb l'IPC. El directiu va recordar que els països veïns estan realitzant pujades properes al 15%.

NOMÉS pugen les pistes d'esquí / El consum aquest 2011 serà de 588 GW/h, un 3,6% més baix que al 2010 en termes generals, però la xifra puja fins al 4,2% si només es té en compte el consum domèstic. Encara puja més la diferència, fins a un 12% menys que al 2010, en el cas del sector de la construcció, un dels més afectats per la crisi. També baixen considerablement el sector indústria (un 11,3%), les seus diplomàtiques (un 14,5%, les que més), i els càmpings (un 12,5%). Es mantenen en saldo positiu les estacions d'esquí (un 0,5%), els bars (un 0,3%), les oficines i assegurances (un 2,3%) o l'enllumenat públic (un 2,5%). I per sobre de tots ells, les administracions són les que més han augmentat el seu consum elèctric. L'increment ha estat del 5,1%.

En relació a la producció pròpia, el Centre de Tractament de Residus ha produït aquest 2011 uns 12 GWh, que sumats als 80 GWh de producció hidràulica representen el 16% del consum total nacional.

El dia de màxim consum diari va ser el 24 de gener a les 11 hores, mentre que el de menys va ser, com ja és tradicional, el 8 de setembre, dia de Meritxell.

Tot el consum elèctric del país representa una quarta part de l'energia que es consumeix. La resta es reparteix entre el 77% de combustibles fòssils i un 1% d'aigua termal a Escaldes. Per aquest motiu, la meitat de l'energia que circula diàriament pel Principat es destina al transport de persones i mercaderies, mentre que la resta se'l reparteixen el consum domèstic, les pistes d'esquí, els hotels, els comerços i les administracions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT