PUBLICITAT

La construcció de carreteres i d'edificis costarà més de 10 milions

  • 6'5 milions es destinaran a millora de la xarxa viària i més de 4 milions per a nous immobles
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Si ara, només entrar al país per Sant Julià de Lòria, el turista es troba amb un laberint de línies grogues horitzontals per les quals ha de transitar si no vol topar-se amb un giny o un piló d'aquells verds d'obres, o si continua per Encamp amb un skalextric a la sortida del túnel dels Dos Valires, o per la Massana amb uns canvis de carril que cada dia maregen els conductors, l'any vinent les senyalitzacions grogues continuaran per tota la xarxa viària. De fet, desglossant el pressupost de l'any vinent, es preveu invertir un total de 6,5 milions d'euros per a la construcció de la millora de les carreteres. Totes, les generals 1, 2 i 3, contemplaran construccions de rotondes i eixamplaments de vies. Pel que fa als edificis, només la nova seu de la Justícia i la comunicació de la Plaça del Poble amb el Consell disposen de partides pressupostàries.

Les principals infraestructures viàries per a l'any que anem a entrar sumen 6,5 milions d'euros. Algunes d'elles formen part de partides plurianuals, i d'altres suposen una inversió gran per finalitzar projectes redactats que no es traduiran en pales d'obres a la xarxa viària. Les més cares són la d'1'7 milions d'euros que l'Executiu invertirà a la carretera general 2 als punts entre Soldeu i el Pas de la Casa, per millorar els accessos; la cruïlla que unirà la carretera general 3 i la 4 a la parròquia de la Massana que té un cost superior a mig milió d'euros; i la de la rotonda de la cruïlla a El Serrat, que costarà més de 478.000 euros i amb un cost similar la de la cruïlla de l'avinguda de Doctor Villanova i l'avinguda Tarragona, a la capital.

REDACCIÓ DE PROJECTES /Pel que fa a la redacció d'estudis i projectes d'inversió, Ordenament Territorial destina un total de 5.293.433 euros. Es tracta de l'elaboració de projectes que no veuran reflectida en la carretera cap modificació. Seran doncs honoraris per a l'elaboració d'obres que podrien iniciar-se a partir del 2013. L'estudi més costós és el de la desviació de Sant Julià de Lòria que costarà 927.656 euros. Li segueix per ordre de car, el del nou centre escolar de Canillo, que tot i tenir destinada la partida de 529.000 euros no té encara ubicació definitiva. La desviació de la Massana també està contemplada amb un cost de 425.000 euros per a que tingui finalitzades les redaccions d'aquesta via que vol unir la xarxa viària entre els punts del túnel dels Dos Valires i la sortida de la Massana en direcció Ordino. Una variant que vol desviar el trànsit que actualment passa per dins del poble de la Massana, en concret per l'avinguda de Sant Antoni. Un altre pressupost marcat per a la redacció d'un altre projecte és el la rotonda que es preveu construir a la Riberola, en concret a la carretera general 1, entre la Margineda i la Frontera a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

PER PARRÒQUIES /Si el pressupost d'infraestructures viàries s'observa per parròquies, Encamp és la que es queda amb més tros del pastís del pressupost d'Ordenament territorial si es té en compte la partida d'1'7 milions d'euros pe a l'arranjament de la carretera entre Soldeu i el Pas, al que se li ha d'afegir les millores puntuals dels entorns a la zona de l'accés pel Pas de la Casa, xifrades en 318.000 euros i l'enllaç de la carretera general 2 a la desviació d'Encamp ,en la seva tercera fase. Es tracta de la Connexió entre la nova rotonda de la general 2 amb el carrer del Mirador d'Encamp, una obra que es preveu finalitzi al 2003.

La Massana, la segueix en dedicació pressupostària. A més del projecte de la desviació hi ha unes altres dues obres de construcció importants. Es tracta de la millora de la cruïlla de la carretera general 3. En concret al punt del pont del riu Montaner a Sispony, on es preveu eixamplar i rectificar la rasant. Aquesta obra té un cost per a l'any vinent de 432.00 euros

La capital compta també amb gairebé un milió d'euros per la millora de la seva xarxa viària. En concret es destinarà 440.600 euros a l'eixamplament i rectificació del costat esquerre de la carretera general 1 entre la rotonda Escaler i el carrer de la Vinya. Altres 476.936 euros seran els que pagaran la rotonda de la carretera general 1 a l'altura del carrer Doctor Vilanova i el Pont Casadet.

A Sant Julià de Lòria, es preveu que les obres amplien la CG-1 a l'alçada del pont de Fontaneda, amb un cost de 380.000 euros, i la a més del projecte de la desviació també comptarà amb un altre estudi que és de la rotonda de la Riberola. Finalment, a Ordino es destinarà els 478.750 euros per a la rotonda i eixamplament puntual de la CG· a la Cortinada, i Canillo només comptarà amb 70.000 euros per a la creació de la rodona de gir a la sortida de Soldeu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT