PUBLICITAT

Vistiplau del Consell als drets dels discapacitats els «pròxims mesos»

  • El conveni internacional va ser aprovat l'any 2006 a Nova York i signat per l'estat andorrà al 2007
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Saboya, a l'Assemblea General de les Nacions Unides. Foto: SFG

Andorra va signar la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (Nova York el 13 de desembre del 2006) el 24 d'abril del 2007. Però aquest acord internacional, que és el primer que recull drets humans del segle XXI, encara no ha estat ratificat, el Consell General no hi ha donat el vistiplau. El col·lectiu que veurà recollits i defensats els seus drets en particular des d'aleshores que ho reivindica. Ara, el Govern afirma que s'hi està treballant i que en «els pròxims mesos» es trametrà a la cambra per a la seva ratificació. Aquest anunci arriba pocs dies després que es celebrés el Dia internacional de les persones amb discapacitat (el 3 de desembre) i de l'aniversari de la Convenció dels Drets Humans (el 10 de desembre).

Tant el Conveni com el Protocol Facultatiu que l'acompanya «són compatibles amb la legislació andorrana», assegura l'Executiu, «i per tant no hi ha impediment per a la ratificació». El Govern ho afirma a l'empara de la llei de Garantia dels Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada pel Consell General el 17 d'octubre del 2002, que ja reconeix el conjunt de Drets de les Persones amb Discapacitat, «com fan els països més avançats en el marc de Nacions Unides». Però malgrat això, representants del col·lectiu de persones sentencien que la convenció és «més extensa» que no pas la legislació nacional, «abraça molts més aspectes».

Segons el Govern, «en aquests moments s'està preparant la documentació necessària per dur a terme aquest procés [de ratificació] com ara traduir les reserves i declaracions», i es confia que «al llarg dels pròxims mesos serà sotmesa a la ratificació del Consell General».

CONTROL DE COMPLIMENT / La convenció recull els drets bàsics de les persones concretant-los per a les persones amb discapacitat. El propòsit, recollit en l'article primer del text, és el de «promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d'igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per totes les persones amb discapacitat, i promoure el respecte de la seva dignitat inherent». A més, es complementa amb un protocol facultatiu, el qual Andorra també ha signat i s'espera que ratifiqui properament, que preveu els mecanismes de seguiment i control del compliment del Conveni.

És un comitè format per experts, amb un màxim de 18 membres, qui rebrà els informes dels estats part i els analitzarà i emetrà suggeriments per avançar en el compliment del text. Cada quatre anys com a màxim els estats hauran d'anar elaborant nous informes de l'estat de la qüestió.

A més, el Comitè té la potestat de rebre denúncies de vulneracions dels drets recollits en la convenció i d'investigar-ho si es consideren fonamentades. Aquest aspecte és subratllat també des del col·lectiu de discapacitats andorrà.


Satisfacció del col·lectiu de discapacitats, malgrat el retard



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT