PUBLICITAT

Agentas demana incentius a la contractació de discapacitats

  • Del centenar d'usuaris, una vuitantena treballa amb algun tipus de contracte laboral
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos usuaris d'Agentas treballen al mercat de Nadal de la Massana. Foto: ANA / DAVID RODRÍGUEZ

El director d'Agentas, programa d'integració laboral de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, Sergi Marsal, demana que es donin més incentius per a la contractació de les persones amb discapacitats i malalties mentals. Actualment el Govern es fa càrrec de la seva afiliació a la CASS, i a més es permet la seva contractació amb salaris ajustats al rendiment, però la demanda d'Agentas és que amb les noves lleis fiscals es puguin contemplar exempcions. A més, Marsal opina que aquestes exempcions haurien de ser més afavoridores amb els qui contractin directament a aquestes persones que amb l'externalització de serveis que provoca la subcontractació.

L'Agència de Treball amb Suport (Agentas) treballa des del 1990 per inserir al món laboral les persones amb discapacitats, malalties mentals o disminucions intel·lectuals. Des d'Agentas es treballa amb els usuaris per preparar-los per al món laboral, i un cop consideren que s'hi poden inserir busquen l'empresa més adient i hi contacten. Si l'empresa hi està d'acord, els usuaris d'Agentas inicien una estada laboral amb el suport d'un professional especialitzat, que pot variar en la durada, i amb la voluntat que esdevingui en un contracte laboral.

Segons Marsal, però, només entre el 30 i el 40% de les estades de formació es resolen en un contracte laboral estable, i per ser contractats de manera efectiva solen passar abans per dos o tres estades en empreses fins a trobar un lloc on resultin útils, on ells se sentin a gust i on «hi hagi la voluntat d'integrar-los». Marsal explica que aquest percentatge respon als problemes d'adaptació que poden tenir els usuaris, sobretot els malalts mentals, que a causa de la inestabilitat solen ser els que tenen més problemes i rebaixen en certa mesura el percentatge d'èxit.

Per afavorir la contractació actualment existeixen algunes exempcions a la CASS, ja que el Govern es fa càrrec, en la majoria de casos, de l'afiliació de les persones amb discapacitats. Un altre avantatge són els contractes per baix rendiment, és a dir, que segons la productivitat de les persones contractades, es pot pagar un salari reduït, que pot arribar a representar fins al 50% del salari mínim.

Des d'Agentas, però, es volen més incentius, i per això es demana que l'impost de societats inclogui exempcions per a les empreses que contractin persones amb discapacitats. A més, Marsal indica que aquests incentius haurien d'anar orientats, sobretot, a les empreses que facin contractacions directes, ja que amb l'externalització de serveis es troben que moltes persones estan subcontractades, i això els dificulta el procés d'integració sociolaboral.

Marsal explica que mentre a altres països les empreses grans tenen l'obligació de contractar un nombre determinat de persones amb disminucions, a Andorra això no existeix, i que tot i que hi pot estar d'acord, opina que a l'Administració sí que s'haurien d'establir uns mínims.

Actualment Agentas compta amb un centenar d'usuaris, dels quals sis es troben en llista d'espera per poder entrar al món laboral, informa l'ANA. Dels altres 94, 14 estan fent estades de formació i els altres treballen amb algun tipus de contracte laboral, sempre per períodes definits, que en aquests casos es consideren més recomanables.

L'any 2011 ha estat especialment mogut per a Agentas, ja que ha rebut 11 usuaris nous i n'espera més, la majoria amb malalties mentals, que són els que triguen més en adaptar-se a una nova feina. Marsal explica que mentre els que tenen disminucions intel·lectuals es poden adaptar a una feina feta a la seva mida, els malalts mentals tenen moltes alteracions i els costa més. Els efectes secundaris dels tractaments i el fet que en qualsevol moment puguin tenir una recaiguda fa que al seu entorn hi calgui molta voluntat i que la feina que fan es vegi alterada segons el període.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT