PUBLICITAT

Aplicat amb èxit per primer cop un tractament per al·lèrgies infantils

  • La inducció de tolerància oral permet a una infant d'11 anys tornar a menjar ou en només 18 setmanes
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Una infant d'11 anys ha estat la primera pacient del país en acollir-se a un tractament pioner per a superar intoleràncies alimentàries. És la primera vegada que l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell realitza aquest tractament, que comença a guanyar adeptes entre els al·lergòlegs espanyols, fins i tot també dins el sí del Comitè d'Al·lèrgia Alimentària d'Espanya. Encara està en fase d'estudi, i parteix de donar al pacient petites dosis de l'aliment, en aquest cas l'ou, que causa la reacció al·lèrgica. Unes dosis que es van ampliant progressivament. Es tracta d'un avenç en aquest camp, ja que permet als infants tornar a menjar allò que anteriorment els havia comportat complicacions, algunes d'elles derivades en ingressos hospitalaris greus.

El tractament s'anomena, tècnicament, inducció de tolerància oral. És una nova especialitat que es va provar per primera vegada a Espanya amb nens fa un parell d'anys i que de moment es troba en fase de proves, tot i que amb resultats satisfactoris. En el cas de les intoleràncies a la llet, les probabilitats d'èxit són del 98%, mentre que en el cas de les intoleràncies a l'ou l'èxit és del 92%, segons va explicar l'al·lergòleg de l'Hospital Meritxell, Santiago Nevot.

L'especialista va informar que fins ara, quan es detectava una reacció al·lèrgica a un aliment en infants, l'opció mèdica era «treure'l». Aquesta opció no convencia a un determinat grup pediàtric, ja que aquests nens veien «la seva qualitat de vida retallada». Nevot va posar com a exemple «festes amb amics, excursions», a més de la modificació dels hàbits de tota la família, i un augment dels costos per comprar alimentació que no afectés l'infant. Cal tenir en compte que, en el cas de l'ou, per exemple, l'afectat no pot menjar coses tan normals com magdalenes, truites, galetes, xocolata o croquetes.

A més a més, l'eliminació de l'aliment tampoc ajuda a una possible cura quan aquests infants es fan grans, ja que com més els retires «més al·lèrgics es tornen», va assegurar Nevot. És a dir, una petita traça d'aquest aliment podia generar reaccions al·lèrgiques més severes, que fins i tot poden generar en «risc vital» pel pacient.

Per evitar aquestes situacions es va començar a treballar amb la inducció de tolerància oral. I ara s'ha pogut realitzar amb èxit per primera vegada al país. Sempre s'ha de fer amb nens de més quatre anys, i s'inspira en el mecanisme emprat per curar les al·lèrgies respiratòries, va informar Nevot. És a dir, «com si fos una vacuna, se li aplica la mateixa substància que li causa l'al·lèrgia». Però en aquest cas, a partir de dosis orals.

18 SETMANES de tractament / Les primeres proves es van realitzar amb la llet, ja que les reaccions són menys adverses que en el cas de l'ou. Però ara ja es comença a aplicar amb aquest darrer aliment. I per primera vegada a Andorra. Es tracta d'una pacient d'11 anys que no provava l'ou des que tenia mesos, després d'haver hagut d'estar ingressada a l'hospital. La primera setmana se li va donar via oral un mil·lilitre d'ou, i així anar pujant. El tractament va durar 18 setmanes. «El que hem fet ha estat induir-la a tolerar un aliment que per si sola no tolerava».

Nevot va explicar que se li anava pujant la dosi, i que si una setmana patia alguna reacció, es tirava una setmana endarrera i se li aplicava menys dosi, per tornar a començar. Amb el pas de les setmanes la infant ja va tolerar mig ou. El seguiment va continuar i finalment va poder menjar qualsevol aliment que tingués traces. «Quan li vaig dir que es podia menjar un donut, no s'ho creia, i després amb els embotits...». Però va funcionar, i ara aquesta pacient ja ha estat donada d'alta.

Conseqüència, aquesta menor ha passat «de viure amb la por al cos a poder menjar de tot», va assegurar Nevot. També ha estat un alliberament per la seva família, que van comunicar a l'al·lergòleg que si ho arriben a saber «ho haurien fet molt abans».

Tot i que Nevot va reconèixer que sovint costa convèncer als pares. «N'hi ha que no ho volen fer perquè suposa assumir un risc», i més tenint en compte el record de males experiències arran del consum de l'aliment que no toleren els seus fills.

És per aquest motiu que el tractament s'ha de realitzar sota un seguiment controlat i en unes instal·lacions hospitalàries, per poder tractar en cas que es donin reaccions al·lèrgiques importants. A més, per mantenir el seu èxit, un cop donada l'alta el pacient ha de prendre una ració de l'aliment «mínim dos cops per setmana», per mantenir el sistema immunològic de la persona.

El tractament ha de permetre millorar la qualitat de vida dels nens amb al·lèrgies. En el cas de la llet, la pateixen entre l'1 i el 2% dels infants, mentre que un 4% té al·lèrgia a l'ou. El proper pas serà aplicar-ho en adults. Ja s'estan fent proves amb els fruits secs i amb la pell del préssec.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT