PUBLICITAT

Els hipermercats inicien accions per eliminar les bosses de plàstic

  • Reclam unànime perquè el Govern faci campanyes de sensibilització si vol que sigui efectiu en un any
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador d'un supermercat col·locant bosses de plàstic a una de les caixes. Foto: EL PERIÒDIC

Un any és el termini que va marcar el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, per fer efectiva l'eliminació de les bosses de plàstic al sector comercial. Un termini molt ajustat, i per això, encara que no s'ha celebrat la reunió anunciada per Camp amb els responsables dels hipermercats, que són els establiments més afectats, aquests sí que s'han posat mans a l'obra per aplicar mesures que dirigeixin al clients cap on es tendirà, en un termini breu de temps, a l'eliminació de la típica bossa de plàstic on transportem la compra. Per tot, la unanimitat dels directors dels establiments comercials han destacat la necessitat de que el Govern engegui campanyes de sensibilització a la societat en matèria d'aquest tipus de reciclatge.

El hipermercat Diagonal, ha estat el primer del país que ha aplicat una mesura transitòria, que tots contemplen que s'haurà d'aplicar i que a països com a Espanya també està vigent. Es tracta del cobrament de les bosses de plàstic. Des del passat dia 1 de desembre les tendes d'aquesta marca tenen l'ordre d'aplicar aquesta mesura per començar a acostumar al client que les bosses ja no són gratuïtes, que el plàstic contamina i que hi ha altres alternatives com la bossa reutilitzable, de tela o el típic carro de la compra. D'aquesta nova mesura informa un cartell per escrit en cadascuna de les caixes del Diagonal.

Pel que fa a les bosses dels supermercats Leclerc són les del darrer estoc de la marca, segons va explicar Martín Aparicio, director de la primera planta de Punt de Trobada. Aparicio va explicar que l'objectiu és adaptar-se a la normativa europea. «Aquí a Andorra és peculiar perquè som els últims i al client li ve molt bé tenir les bosses», va manifestar. Aparicio va destacar que un any és un termini raonable i inclòs consideren que des de la firma Leclerc deixaran de dispensar bosses abans d'aquest termini.

Antoni Miralles, director d'Andorra 2000 i supervisor dels supermercats Pyrénées, no opina el mateix sobre el termini marcat des de l'Executiu per l'eliminació de les bosses. «La reducció no es pot fer d'avui per demà, primer s'ha de conscienciar. A Espanya i Europa després de les campanyes es fan pagar les bosses i això pot trigar entre dos i tres anys», va puntualitzar Miralles. Per aquest motiu, el director d'Andorra 2000 va manifestar que el primer pas que s'ha de fer són les campanyes de sensibilització, que el Govern hauria d'iniciar ja. Després posar preu a les bosses, serà un segon pas per posar fre a aquest ús acostumat i finalment serà l'eliminació de les bosses, amb un canvi de costum, paral·lel que serà el de les bosses reciclables o de molts usos.

Andorra 2000 ja va iniciar al 2009-2010 una campanya sensibilitzadora amb el missatge de que una bossa per persona al dia Andorra s'estalviaria 20 milions de bosses. Miralles va manifestar que des dels supermercats sí que estan sensibilitzats amb el reciclatge i veuen convenient aquest canvi, però amb un termini raonable.

La majoria dels hipermercats ja han incorporat com a producte proper a la caixa el de les bosses de més usos, que per un mòdic preu d'un euro o 0,60 cèntims, el client pot adquirir-les per iniciar aquest canvi de xip. La possibilitat de canviar les bosses de plàstic per les de paper és menys factible, perquè es molt més cara per als empresaris i no és tant útil.

Els supermercats Ecler tenen previst aquest Nadal regalar bosses de més d'un ús, per iniciar aquesta conscienciació. Marc Garal, director de la marca, considera que el termini és raonable «perquè molta gent ja està acostumada», va manifestar.

Els turistes, sobretot espanyols, ja tenen per costum haver de pagar les bosses i inclòs portar-ne una reciclable al bolso, però desconeixen que aquí també es preveu cobrar-les. El comprador andorrà i resident és, pot ser, el darrer en l'àmbit europeu que haurà d'afegir-se a la normativa europea del reciclatge.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT