PUBLICITAT

Sindicatura impulsarà la regulació de les ILP i les peticions populars

  • Mateu confia que la proposició de llei es pugui començar a estudiar a partir del gener, fora de sessions
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els impulsors de la ILP lliuren les signatures a l'anterior síndic, Josep Dalleres, el desembre de l'any passat. Foto: TONY LARA

L'impuls de la primera iniciativa legislativa popular de la història del Principat –va ser l'any passat, amb l'objectiu de regular el consum del tabac en espais públics– va posar de manifest que aquesta fórmula, recollida tant a la Constitució com al Reglament del Consell General, manca d'una regulació específica que determini el procediment que cal seguir en casos com aquest. La Sindicatura és conscient d'aquesta mancança i, per aquest motiu, es planteja impulsar la regulació no només de les ILP, sinó també de les peticions populars i les compareixences de la ciutadania davant del Consell General. No és una qüestió urgent, assegura el síndic general, Vicenç Mateu, però sí que es podria abordar un cop finalitzi l'actual període de sessions, és a dir, a partir del mes de gener.

«És una qüestió que s'ha de regular, tant les ILP com les peticions populars i les compareixences de persones davant del Consell General. En definitiva, es tracta de regular la relació de la ciutadania amb el seu parlament», va assenyalar Mateu, que confia que des del legislatiu hi hagi «una sensibilitat especial» per a aquesta matèria i que això es pugui traduir en una iniciativa dels dos grups parlamentaris –demòcrata i socialdemòcrata– «fomentada des de la Sindicatura». El síndic general considera que són drets de ciutadania que s'han de desenvolupar i avança que, de la mateixa manera, s'hauran de tenir en compte altres temes, com ara el dret de vot per correu.

La recta final de l'actual període de sessions es preveu carregada, amb el debat del pressupost o el projecte de llei que, mitjançant la modificació de l'actual Llei d'arrendament de finques urbanes, permetrà congelar l'augment de l'IPC dels lloguers. Després, però, s'inicia un període de dos mesos fora de sessions i és aleshores, «sense urgències», que el síndic preveu que des del Consell General es pugui «començar a estudiar» una proposició de llei que abordi l'esmentada regulació de les ILP, les compareixences i les peticions populars.

garanties i PROCEDIMENTS / Amb relació a les ILP, alguns dels aspectes que haurà de recollir la futura llei són de caire procedimental, alhora que caldrà assegurar que iniciatives d'aquest tipus ofereixen un seguit de garanties «tant per als ciutadans que signen com per al Consell General», va subratllar el secretari general de la Sindicatura, Valentí Martí, en declaracions a EL PERIÒDIC. «S'ha de garantir que qui signa a favor d'una ILP en coneix el text, que signa efectivament per allò i per a un període determinat, i també que signa lliurement», va afegir Martí.

Igualment, Martí està convençut que la llei en qüestió ha d'establir el procediment per a la recollida de signatures, que com a mínim han de correspondre al 10% del cens electoral, i també per a la seva posterior verificació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT