PUBLICITAT

La CEA demana al Govern que esbrini on s'encallen les factures

  • La patronal insisteix que serà de «gran ajuda» si es cobra ràpid
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Altimir, acompanyat de l'exdirectora de la CEA, Mònica Codina, en una compareixença el novembre passat. Foto: TONY LARA

Una llarga reivindicació de l'empresariat és que es redueixin els terminis en els pagaments de les factures, sobretot per part del Govern. Fa temps que surten els retards a l'hora de satisfer les factures per part de l'Executiu, i aquest dimecres el ministre de Finances, Jordi Cinca, venia a reconèixer que no se sap ben bé què triguen les factures des que s'han presentat al departament o ministeri contractant a arribar al departament de Finances, que és qui n'autoritza el pagament. La Confederació Empresarial Andorrana (CEA), per mitjà del seu president, Xavier Altimir, va demanar ahir que «si s'encallen que ho esbrinin i ho arreglin».

Altimir va insistir que cal «agilitar» els tràmits i «procurar anar el més ràpid perquè les empreses tenen el mateix problema», necessiten els diners per poder pagar al seu torn als proveïdors i treballadors i els és difícil accedir al crèdit. Pagant amb rapidesa es faria «un gran favor» a l'empresariat, va valorar el president de la CEA.

Aquest va plantejar que el pagament de les factures per part de l'Administració hauria de ser més ràpid, i més tenint en compte que prèviament s'ha acceptat el pressupost. Així, considera que el contractant el que ha de fer és el «més ràpidament donar el vist-i-plau» a la factura i tramitar-la a intervenció.

Malgrat les reivindicacions i els comentaris que han anat sorgint, la CEA no té calculat el termini total en el què el Govern acaba satisfent els imports de les factures. Altimir va confessar que a vegades el retard es justifica per la falta de liquiditat. En aquest punt, el tresorer de la CEA, Jordi Troguet, va exposar que els retards s'expliquen per diversos factors i que un d'ells és la manca de pressupostos de l'Estat aprovats.

MESURES / Cinca ja va anunciar dimecres després del Consell de Ministres que «segurament» s'adoptaran mesures per «mitigar els efectes» dels retards en els pagaments, tant per part del sector públic com del privat. El ministre va reconèixer «la incidència en la viabilitat de les empreses» d'aquests retards i va assegurar que és una qüestió que es troba «damunt la taula per millorar l'eficiència en els pagaments» i com incidir en el pas previ a l'arribada de la factura al departament de Finances. Un cop aquí, se sap que en un termini d'uns 45 dies l'import està liquidat.

A més, Cinca també va comentar que alguns retards es deuen al fet de no disposar d'un pressupost de l'Estat aprovat i de funcionar per dotzenes parts. Això fa que no hi hagi disponibilitat per pagar alguns dels serveis i que s'hagi d'esperar a l'activació de la següent dotzena part per poder fer-hi front. Aquests retards no tindran raó de ser l'exercici vinent, ja que es preveu que el projecte de pressupost s'aprovi durant aquest mateix mes de desembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT