PUBLICITAT

Mesures provisionals de separació més àgils

  • El Govern proposa la modificació de la llei de matrimoni
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de modificació de la llei qualificada del matrimoni. Els principals canvis tenen relació amb les mesures provisionals a adoptar en casos de separació (qui es queda al domicili, règim de visites i pensió per alimentació en cas de tenir fills, etcètera), i persegueixen l'agilització del procediment per al seu establiment. Amb les modificacions el procés per establir aquestes «mesures prèvies immediates» serà «qüestió de dies», segons va explicar el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, però «sense pèrdua de garanties».

La iniciativa és del Col·legi d'Advocats i dels batlles, i busca agilitzar el procediment pel qual s'estableixen les mesures provisionals. Fins ara s'havien detectat disfuncions, i en alguns casos el plet de separació era més ràpid que no pas el de mesures provisionals, segons va explicar Vila.

Per eliminar aquestes disfuncions, la modificació permet que sigui un sol batlle qui porti els dos procediments i que aquest pugui citar les parts en un termini curt per tal de «ventilar aquests temes oralment», per resoldre'ls «provisionalment». Després s'examinaran amb més detall i profunditat en el plet de separació.

Aprofitant aquesta modificació s'introdueixen altres canvis. Es permet que el batlle pugui dictar la prohibició d'entrar en contacte amb l'altre en els casos en què les circumstàncies ho requereixin. També es regula «millor» el procediment de mutu acord, en el mateix sentit que s'havia anat fent a partir de les sentències dictades, de la jurisprudència. Igualment, s'estenen les garanties, i amb plenitud de drets, en situacions de separacions sense ser matrimonis o parelles de fet i amb fills.

El ministre va subratllar que la prioritat del Govern és «de fer el màxim perquè la Justícia sigui ràpida, àgil i eficaç sense pèrdua de garanties» i que en aquest cas els canvis no són de «la filosofia» de la llei, sinó que afecten aspectes processals. Igualment, va assenyalar que la introducció del «principi d'oralitat» és «novedosa» i que en aquest cas «facilita la vida de la gent en aquestes situacions delicades i transcendents».

Malgrat que «no es toca» la qüestió del cobrament de les pensions d'alimentació –avui són moltes les famílies que no la cobren pels retards en l'execució de sentències–, Vila va destacar que no es tardarà «mesos» a determinar-les i l'obligació de pagar-les serà immediata.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT