PUBLICITAT

Pionera operació de vàlvula aòrtica sense cirurgia a un andorrà

  • La intervenció permetrà que Vuxo, que tenia un any d'esperança de vida, pugui fer vida normal
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'hospital Quirón Foto: PANORAMIO

L'Hospital Quirón de Barcelona ha realitzat amb èxit una complicada intervenció cardíaca consistent en implantar una vàlvula aòrtica sense la necessitat de cirurgia. La intervenció es va realitzar el passat dijous 24 de novembre a Jesús Vuxo, un andorrà de 63 anys que tenia l'artèria aorta més estreta del normal. Aquesta complicació cardiovascular feia de tap al cor, motiu pel qual els metges li havien pronosticat com a molt un any d'esperança de vida. Amb aquesta intervenció, la primera d'aquestes característiques que es realitza a l'hospital barceloní, Vuxo podrà tornar a fer vida normal.

El doctor i cap de la Unitat de Cardiologia intervencionista de la Quirón, Josep Guindo, va explicar ahir que a Espanya aquest procés es realitza «de manera molt selectiva», ja que encara està en «fase inicial». Només es realitza en casos «en què no es pugui obrir l'estern del pacient», com és el cas de Vuxo. L'andorrà tenia «l'aorta calcificada» i una lesió del múscul que no aconsellava cirurgia perquè hagués pogut derivar en una embòlia. En paraules tècniques, patia d'una estenosis crítica de la vàlvula aòrtica.

Vuxo estava considerat un malalt d'«alt risc», amb símptomes avançats que li impossibilitaven realitzar qualsevol activitat física quotidiana i amenaçaven sèriament les seves possibilitats de supervivència a curt termini. Però després de la intervenció «se'n va anar a casa podent fer vida normal, és un miracle», va assegurar el doctor català, que va definir aquest tipus d'intervenció com «el futur més immediat» de la cirurgia cardíaca.

DOS PUNTS A L'ENGONAL / La implantació de la vàlvula aòrtica per via percutània consisteix en introduir dos tubs de reduïdes dimensions per l'engonal (la part del cos en què s'ajunta cada cuixa amb el ventre), i a través de l'artèria femoral. El doctor fa pujar els tubs fins al cor, i mitjançant control ecogràfic i ecoescòpic s'implanta la vàlvula. L'operació dura dues hores, i es realitza conjuntament amb un cirurgià i un anestesiòleg.

Guindo va explicar que de seguida que se li va passar l'efecte de l'anestèsia després de ser operat es trobava perfectament, «en un quart d'hora ja estava xerrant». L'andorrà va haver d'estar durant dos dies a la Unitat de Cures Intensives per controlar la seva evolució, tot i que estava conscient i estable.

Finalment, al cap d'una setmana ja se li va donar l'alta i va poder marxar de l'hospital. Ara Vuxo pot fer una vida normal, tot i que amb un seguiment mèdic per controlar la vàlvula.

Complicacions / Malgrat l'èxit de l'operació, que corrobora el propi Vuxo, dies després d'implantar-se-li la vàlvula va patir una complicació derivada. L'artèria femoral per on se li va introduir el tub se li va obstruir, motiu pel qual va haver de ser intervingut una segona vegada. Amb tot, aquesta darrera operació va sortir bé i ara l'andorrà es recupera favorablement a casa seva.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT