PUBLICITAT

El TC admet el recurs d'ApC i Verds sobre el 28è conseller

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Esuebi Nomen, líder d'APC Foto: TONY LARA

El Tribunal Constitucional va comunicar ahir la decisió d'admetre a tràmit el recurs d'empara interposat per Verds d'Andorra i Andorra pel Canvi (ApC) per una presumpta vulneració del dret de sufragi i del dret d'accedir en condicions d'igualtat a les funcions i als càrrecs públics. Així ho va informar ApC a través d'un comunicat, on afegeix que dins del termini màxim de dos mesos, el Constitucional haurà de resoldre el cas.

ApC destaca que la decisió del TC d'entrar a estudiar el recurs d'empara és «molt significativa» ja que «es reconeix que a l'entorn de la nostra reivindicació inicial existeixen importants qüestions revestides de caràcter o essència constitucional que, per la seva importància i davant la possibilitat d'una possible vulneració, cal que el Tribunal Constitucional entri a analitzar i així, raonadament, resoldre».

ApC deixa clar que el seu objectiu és que el TC declari la vulneració dels drets fonamentals, «acordant la nul·litat del decret de proclamació de candidats elegits a les eleccions generals del 3 d'abril, i retrotregui el procediment al moment en què es va produir aquesta vulneració, així com que declari la inconstitucionalitat de l'incís de l'article 58.2 de la llei electoral, que limita l'excés al repartiment d'escons vacants si no se supera el llindar no democràtic del 7,14% de vots».

Des de la formació política recorden que el recurs presentat es basa en el fet que el Govern adjudiqués el 28è conseller «sense cap base legal» ja que consideren que l'article 58.2 de la llei no contempla «el fet particular que quedin vacants més escons que candidatures nacionals amb representació». D'altra banda, ApC creu que «és antidemocràtic que, per decisió del Govern, 965 vots socialdemòcrates es vegin representats per dos consellers generals i 1.040 vots d'ApC per cap conseller general». Finalment, el recurs vol deixar constància del fet que el Consell d'Europa estableix que una democràcia no pot tenir un llindar d'accés al parlament superior al 3% mentre que assenyala que «el nostre llindar és del 7,15%, atès que la nostra llei disposa que només les candidatures amb representació poden accedir al repartiment de restes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT