PUBLICITAT

El Govern agilitza les mesures provisionals de separació perquè es dictin en 10 dies

  • La línia d’autobusos entre la capital i Soldeu triplicarà la freqüència a partir del 15 de desembre
  • El Consell de Ministres impulsa un pla estratègic perquè es promogui la salut als tres sistemes educatius
07122011-vilacinca
El ministre d'Interior i Justícia, Marc Vila, i el ministre portaveu, Jordi Cinca, en roda de premsa. Foto: ANA / MARTA TORT
El Consell de Ministres ha donat llum verd aquest dimecres a la modificació de la Llei del matrimoni per tal que les mesures provisionals en casos de separació, divorci o nul·litat es puguin dictar en 10 o 15 dies i no en els 3 o 4 mesos que poden trigar actualment. El Govern ha introduït algunes modificacions més de caire tècnic com ara que el batlle pugui demanar la prohibició de contacte entre els cònjuges o amb els fills en les mesures prèvies, la possibilitat d'arribar a convenis o resolucions de mutu acord, la consideració de proves testificals escrites i l'extensió d'aquestes facilitats a les separacions de fet on hi hagi fills. Segons el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, es tracta d'una modificació "molt concreta i limitada" que vol alleugerir el procediment.
Aquesta modificació s'ha iniciat amb la proposta del Col·legi d'Advocats que havia detectat alguns problemes d'eficiència en la pràctica diària, com la duplicitat de batlles en un mateix cas o l'alentiment del procés de mesures provisionals per determinar aspectes com l'ús del domicili conjugal, la guàrdia i custòdia dels fills menors o el pagament de pensions, etc. mentre es gestiona la demanda de separació o divorci. L'objectiu, com ha manifestat el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, és "evitar efectes perjudicials per als fills o els cònjuges".

Entre els aspectes que s'han inclòs en el text legislatiu hi ha la possibilitat que el batlle pugui convidar a les parts a comparèixer de forma conjunta per exposar oralment les seves raons. D'aquesta manera s'insta a que trobin la millor manera de resoldre provisionalment els diferents aspectes que després es veuran amb més detall en el procés de separació. Segons ha explicat Vila, el batlle podrà valorar les mesures provisionals que ha de dictar en 10 o 15 dies després de posar-se en marxa el procés i "sentint i escoltant els cònjugues"; mentre que ara, com ha reconegut el ministre, es poden trigar de 3 a 4 mesos.

En la sessió del Consell de Ministres d'aquest dimecres també s'han introduït algunes aportacions a la llei. Es tracta de la possibilitat que el batlle pugui dictar la prohibició d'un cònjuge amb l'altre o amb els propis fills, dintre de les mesures provisionals; el foment de convenis o resolucions de mutu acord al principi o durant el procés, l'acceptació de proves testificals escrites i l'extensió de totes aquestes garanties a situacions de separació de fet (de persones no casades ni parella de fet) on hi hagi fills. Així, aquestes modificacions que ha exposat el ministre de Justícia i Interior pretenen també que un sol batlle pugui conèixer tots els aspectes del mateix cas, des de les mesures provisionals fins a la demanda de separació, evitant duplicitats i dotant de "rapidesa i celeritat" al procés. El text entrarà a tràmit parlamentari durant la setmana vinent.
El Govern ha aprovat també el Marc per a l'Educació per a la Salut a les escoles, un document que ha d'impulsar la creació d'un pla estratègic a tres anys per tal que la promoció de la salut formi part dels projectes educatius de les escoles dels tres sistemes del país. L'objectiu és que durant tres anys, els alumnes es formin sobre higiene, alimentació i nutrició, activitat física, educació sexual, consum responsable, prevenció i control de malalties, seguretat i prevenció d'accidents, etc.
D'altra banda, el tram de la línia d’autobusos entre Andorra la Vella i Soldeu en què operen la Hispano Andorrana i la Cooperativa Interurbana Andorrana passarà a comptar amb sis trajectes per hora en lloc dels dos trajectes que hi ha actualment a partir del pròxim 15 de desembre i fins el 31 de març. D’aquesta manera, es podrà fer front a l’augment dels usuaris durant el període comprés entre el 15 de desembre i el 31 de març, en la línia de l’autorització que es ve realitzant els últims anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT