PUBLICITAT

La proximitat dels dos comicis, culpa de l'alta abstenció

  • Tots els experts destaquen la necessitat d'un canvi al PS
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Els resultats del passat diumenge han remarcat un augment considerable d'abstenció i de vots en blanc, digne d'analitzar. Segons els experts en assessorament polític consultats per EL PERIÒDIC, la principal causa directa d'aquest fenomen ha estat la proximitat en el calendari de les eleccions generals. Als països veïns l'alt percentatge d'abstenció ve sent una constant, però a Andorra aquest cop ha superat el percentatge dels dos comicis anteriors. També s'ha de destacar que a totes les parròquies el vot en blanc s'ha multiplicat. El desencant, i la preocupació per la crisi econòmica han estat apuntat com altres de les raons d'aquest desinterès per la política.

Amb els resultats en la mà, la unanimitat dels assessors polítics destaquen la necessitat del canvi intern que ha d'experimentar el PS, que ha quedat fora de governar cap comú. Davant d'aquesta caiguda en picat, l'onada taronja és analitzada com la continuïtat de les eleccions generals però amb diferents puntualitzacions. Mentre per una banda es destaca que l'electorat continua content amb els vuit mesos del govern de Toni Martí, altres veuen indicadors de què aquesta onada té ja símptomes de frenada, si es té en compte que a Canillo un terç de l'electorat ha votat en blanc i només ha participat el 69%. I també si es té en compte el resultat a la capital.

En aquest sentit, la victòria de Coalició d'Independents a la capital ha estat batejada com el fenomen Rosa Ferrer. Després de la sortida del PS i la no negociació amb DA, l'actual cònsol d'Andorra la Vella i futura per al nou mandat se n'ha sortit vencedora i amb una expectativa oberta de cara a la fundació d'un partit en clau nacional. Un fenomen a tenir en compte, segons manifesten tots els experts consultats.

Sigui com sigui, la crisi no ha repercutit tant en la valoració que ha fet l'elector, perquè només Encamp ha estat el que ha canviat de color polític, si es té en compte que la Massana i Andorra la Vella són canvis continuistes. L'elector no ha castigat tant el governant per la crisi, com sí que ha passat en altres comicis celebrats als països veïns, perquè val a dir que tant Rosa Ferrer com David Baró són components de les corporacions que encara tenen les regnes dels comuns. En canvi els vuit anys de Miquel Alís sí que han decantat la voluntat del canvi de l'electorat encampadà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT