PUBLICITAT

Acord entre Bomosa i el Govern per protegir el gat fer

  • El projecte ?felis' treballarà per evitar hibridacions amb el gat domèstic
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Enrique, Camp, Mora i el coordinador de Patrimoni Natural, ahir Foto: ANA / M.C.

Amb l'objectiu d'identificar i quantificar el nombre d'exemplars de gat fer que habiten al Principat, el Govern d'Andorra va signar ahir un conveni amb la societat filantròpica Bomosa amb el qual es podrà posar en marxa el projecte Felis entre la Vall del Madriu i Sant Julià. En la primera fase, que s'iniciarà aquest hivern, s'instal·laran trampes al llarg de tota la zona per intentar capturar els animals que hi habiten. Un cop capturats se'ls posarà un collar amb senyal GPS i se'n farà l'anàlisi genètic per poder detectar hibridacions entre el gat domèstic i el gat fer, cosa que suposaria «una pèrdua de la identitat pròpia» de l'últim, va assegurar el director del projecte Felis, Jordi Enrique.

A més de la captura, Enrique va explicar que també es farà una recerca d'indicis com excrements, esgarrapades o petjades a la neu que permetin constatar la presència i l'impacte del gat fer al Principat.

Un cop fet el marcatge i amb el seguiment dels exemplars durant dos anys, es valorarà la reintroducció o el reforç de l'espècie. En el cas del reforç, es tractaria d'introduir un mascle o una femella per promoure la procreació, va explicar Enrique. D'altra banda, per reforçar la permanència del gat fer a les valls, el projecte Felis també baixarà els gats domèstics que es trobin a les cotes altes i els lliurarà als respectius comuns perquè els alliberin a les colònies. Segons va explicar el coordinador de Patrimoni Natural i Banders, Gerard Olm, el gat domèstic és una amenaça pel gat fer perquè li treu caça.

Per últim, com va indicar el president de Bomosa, Bonaventura Mora, el projecte també té una vessant pedagògica, ja que vol «donar a conèixer el patrimoni natural del Madriu», del qual n'és representatiu el gat fer, com a espècie protegida de la qual gairebé no es coneix la seva existència, però «és un element clau de la cadena tròfica», va recollir l'ANA.

35.000 euros d'inversió / El pressupost que assumeix Bomosa per la primera fase és de 35.000 euros, segons van indicar els responsables del projecte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT