PUBLICITAT

El Banc d'Aliments atén 26 famílies, 14 menys que el 2010

  • La marxa de persones que s'han quedat sense feina i l'augment de les ajudes públiques disminueixen la demanda
LAIA F. MAROT
ESCALDES - EMGORDANY

Periodic
Un voluntari distribueix els productes al Banc d'Aliments de Càritas Foto: TONY LARA

El banc d'aliments de Càritas Andorrana dóna actualment ajuda a 26 famílies, 14 menys que l'any passat en el mateix mes de desembre. Agustí Font, president de l'ONG, va explicar ahir que existeixen dues causes que expliquen la baixada del nombre de famílies a les quals se'ls hi atorga l'ajut: en primer lloc, és deguda al fet que «moltes famílies han marxat del país», i en segon lloc, per «l'augment d'ajudes per part del Govern i dels comuns a les persones més necessitades».

Font va voler deixar clar que s'ha notat que «hi ha més institucions que col·laboren», sobretot «des de fa un any o un any i mig», i va afegir que «la situació ha canviat perquè hi ha hagut una presa de consciència». De totes maneres, el president de Càritas va destacar que «no ens falten aliments però tampoc ens en sobren», ara mateix «estem cobrint bé les necessitats, però hem de guardar, perquè poden venir temps pitjors». Segons Font, també cal tenir en compte que «no podem pensar que els donants ho seran tota la vida». La bona notícia és que «hi ha marge per maniobrar».

Amb el Banc d'Aliments col·laboren de manera periòdica tres grans superfícies (River, Sant Eloi i Escale) i diversos majoristes. Font va voler destacar especialment la participació i donar les gràcies a les persones «amb les que podem comptar cada setmana».

EVOLUCIÓ DELS AJUTS / El banc d'Aliments es va crear el novembre del 2009 i es va posar en marxa el febrer del 2010. Instal·lat en unes dependències de l'església del Fener d'Andorra la Vella, en un primer moment donava menjar a 10 famílies.

El desembre del 2010 el Banc d'Aliments estava atenent més de 40 famílies diariament. Segons un estudi presentat per l'entitat el juny del 2011, en el seu primer any de funcionament el banc va donar servei a un total de 117 famílies.

El diagnòstic també feia constar que les famílies que recorrien a entitats com Càritas per poder sobreviure havien augmentat en un 12%. Si ho concretem en xifres absolutes, significa que 1.173 persones van ser ateses per poder cobrir les necessitats bàsiques. Així doncs les necessitats més bàsiques són les que van requerir un major augment d'atenció.

Funcionament del servei / El Banc d'Aliments no és un servei que es dóna com a resposta a una demanda específica que faci una persona o una família, sinó que és una de les eines que les treballadores socials de Càritas posen a disposició d'algunes de les persones que recorren a l'ONG després d'analitzar el seu cas. En primer lloc s'entrevisten els demandants i s'estudien els recursos laborals i econòmics de què disposen. Els usuaris del banc d'aliments normalment formen part d'un programa d'ajuda més ampli, en el qual els treballadors socials acompanyen a la persona o la família per tal de sol·lucionar diversos problemes, de la mateixa manera que exerceixen un acompanyament per tal de que aquells que estan aturats puguin integrar-se de nou en el mercat laboral.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT