Andorra passa per sobre l'amfitrió per jugar la final contra Dinamarca

• Els 17 punts de Marín, 16 de Galera, 15 de Felipe i altres 15 de Gabriel tomben una depenent Malta
LA VALETTA

Dani Marín intenta mantenir la pilota entre dos rivals, durant el partit de la primera fase contra Moldàvia. Foto: MALCOM SAMMUT

Jaume Tomàs havia avisat de que la selecció tenia opcions contra Malta, tot i ser l'amfitriona, tot i tenir un pivot de 2,23m (Deguara) i tot i tenir un nord-americà (Jackson). Així, les opcions van quedar reflectides en el marcador final (82-60), un resultat aconseguit gràcies a l'eficàcia anotadora tricolor, molt superior, per repartida, a la de Malta. Així, ara Andorra descansarà avui per pensar en la gran final d'aquest Europeu C. El rival serà més dur: Dinamarca, equip que va vèncer Moldàvia en la primera semifinal disputada ahir per 88-69.

El joc andorrà es va basar en el repartiment de papers, sobretot de cara a cistella, la qual cosa no va ocórrer amb Malta, degut a que la contundència anotadora maltesa se centrava, exclusivament, en les seves estrelles: la torre Samuel Deguara i el americà Darryl Jackson. Cadascú va anotar 17 punts, però la resta de l'equip, poc o res --Naudi va sumar 8 punts. Així, Andorra, amb Dani Marín amb 17 punts, Xavi Galera amb 16, Felipe de Oliveira amb 15 i Cinto Gabriel amb altres 15, va tombar una Malta massa depenent de l'eficiència de dos homes.

SUPERIORS DES DEL PRIMER QUART
El partit es va decidir gairebé d'inici amb un parcial de 28-14 demolidor per als interessos dels amfitrions. Malta va intentar reaccionar en el segon quart, però Andorra es va mantenir fidel al seu sistema i no va tenir problemes per mantenir el seu avantatge per marxar al descans amb molt de marge per pensar en el passi a la final: 44-31. Amb tot, Jaume Tomàs va continuar apostant pel seu equip de gala, amb Galera, Olcina, Marín, Felipe i Casals, i així les coses es van mantenir igualades tot i que Malta també va voler donar-li la volta al marcador imposant-se en el tercer quart, 13-16, però sempre lluny: 57-47. El quart definitiu va ser demolidor: 25-13 per a Andorra i l'adéu dels locals i el hola dels tricolors a una final contra el rival més dur: Dinamarca.

DINAMARCA, L'OGRE
El rival d'An- dorra demà a partir de les 18.00 a la gran final d'aquest Europeu C és un equip que el seleccionador Jaume Tomàs qualifica "d'un altre nivell". Això és bastant clarificador del potencial dels danesos, i més encara si a l'opinió de l'entrenador tricolor --un autèntic expert pel que fa al bàsquet europeu-- hi afegim les dades d'aquest fita que s'està disputant a Malta. Dinamarca ha estat imbatuda en els quatre partits que ha disputat. Primer va vèncer Escòcia per un contundent 68-88, després va guanyar Malta per 86-73 en el que va ser, precisament, el partit més complicats per als nòrdics, i va tancar la fase de classificació inicial amb una pallissa a San Marino (95-37). En les semifinals, ahir, va derrotar Moldàvia per un no gens escandalós però sí contundent 88-69, amb 20 punts de Johansen, l'autèntic maldecap per a les defenses rivals. Tot i això, de segur que els danesos hauran pres nota del 82-60 amb què Andorra va vèncer ahir Malta. En realitat, la final està molt oberta. [email protected]