PUBLICITAT

El Tribunal de Comptes observa irregularitats en les xifres del FNJA

  • Falten nombrosos documents justificatius de despesa i els deutors sumaven un total de 12.739 euros
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La presidenta del Fòrum Nacional de la Joventut, Thaïs Zapata, en una compareixença dos estius enrere Foto: TONY LARA

El Consell General no va poder aprovar, en la sessió que va celebrar el passat 24 de novembre, els comptes del Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA) de l'any 2009 perquè els lliurats per l'entitat no expressaven ni el seu patrimoni ni la seva situació financera. De fet, l'informe elaborat pel Tribunal de Comptes assenyala nombroses mancances i irregularitats, entre les quals, la manca de «suport documental» que acrediti bona part de les despeses de l'organisme.

Després de fiscalitzar els comptes presentats pel FNJA, el Tribunal de Comptes va emetre un informe apuntant les irregularitats i recomanacions. El primer que s'assenyala en aquest document és la manca d'una organització que s'encarregui de la gestió administrativa de l'entitat, i que «la comptabilitat ha estat elaborada un cop l'exercici ha conclòs [...] agrupant operacions i efectuant assentaments sense un suport documental suficient», és a dir, sense disposar dels justificants per a totes les despeses. Això no va permetre que el Tribunal pogués manifestar-se sobre «la integritat dels fons administrats».

Després d'assenyalar que –com a mínim en l'exercici del 2009, l'analitzat– no es va fer un seguiment pressupostari seguint el que disposa la llei general de les finances públiques, cosa que «no permet garantir l'acompliment dels principis pressupostaris», el Tribunal exposa que el FNJA no va facilitar el detall de les partides que composen els saldos de deutors i creditors. Els deutors sumen 12.739 euros. En l'anàlisi d'aquestes es van observar presumptes disposicions irregulars dels fons del FNJA per part de qui aleshores n'era el tresorer. Això va portar la revocació del càrrec i la presentació d'una denúncia davant la Batllia. La causa està arxivada per la impossibilitat de contactar amb l'acusat. En aquest capítol, el Tribunal considera que per la naturalesa dels imports pendents, aquests saldos «no poden tenir la consideració de pendents de cobrament, pel que l'actiu i els fons propis de l'entitat estarien sobrevalorats per aquest import».

El fiscalitzador també assenyala que en els comptes no hi figuren les despeses corresponents al lloguer del local que ocupa el FNJA, propietat del Govern, ni tampoc el consum elèctric, que també assumeix el Govern.

Finalment, es recorda que l'Executiu pot sol·licitar el retorn de la part de la transferència que no s'hagi utilitzat, o bé tenir en compte el romanent i rebaixar la transferència per a l'exercici següent. Així, l'entitat hauria de «minorar el resultat de l'exercici, i el d'exercicis anteriors, per les quanties que s'haurien de reconèixer a favor del Govern pels imports a reintegrar». Així mateix, el Tribunal de Comptes recorda que el FNJA no va lliurar les xifres del 2008, pel què tampoc pot manifestar-se sobre la regularitat dels actes, acords i transaccions realitzades, ni de la raonabilitat dels comptes d'aquell exercici.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT