PUBLICITAT

Els fitxers inscrits al registre de l'APDA arriben als 1.338 l'any passat

  • El 2010 es van produir 158 moviments, gran part noves inscripcions, però també hi va haver supressions
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Indicació d'on es troba l'APDA, dins l'edifici que acull les seves oficines Foto: EL PERIÒDIC

El registre de fitxers de l'Agència de Protecció de Dades compta, des de finals del 2010, amb 1.338 fitxers inscrits. El tractament de dades personals que realitzen les entitats privades ha d'estar declarat i inscrit en aquest registre, una mesura que estableix un dret i una garantia dels ciutadans a controlar la seva informació personal. Al llarg del darrer any es van comptabilitzar fins a 158 moviments al registre.

Després de la inscripció de 128 nous fitxers –que representen el 63% dels moviments registrats al llarg del 2010– i la supressió de sis –un 13% del total de moviments de l'any–, el registre compta amb un total de 1.338 fitxers. Aquest òrgan, depenent de l'APDA, es va constituir el 2004. Cal dir, tal com assenyala la memòria de l'APDA, que les supressions «no suposen, en la majoria d'ocasions, el cessament en el tractament de dades personals, sinó que sol tractar-se d'una transformació, per la integració d'aquestes dades en un altre fitxer de creació nova i simultània». Les modificacions de fitxers van representar el 24% de l'activitat del registre, amb 28 moviments.

En comparació amb els anys anteriors, val a dir que les inscripcions es van reduir notablement. Entre el 2005 i el 2006, l'increment de les inscripcions va ser el més important de tots. Clar que s'ha de recordar que la creació de l'organisme va ser el 2004. Així, dos anys després es van inscriure 458 fitxers, els dos següents anys les inscripcions van davallar fins a poc més de 200 fitxers, per tornar a créixer el 2009 fins als 305 fitxers. És d'esperar que aquestes estadístiques tendeixin a la baixa, doncs bona part dels fitxers ja estan inscrits.

Tot el contrari passa amb la resta de moviments registrats. En relació a la modificació de fitxers, aquestes van ser 20 més que l'any anterior. Fins el 2006 no es van registrar modificacions en els fitxers, i aquell any van ser 13. L'any següent van disminuir, sent només vuit les modificacions, per tornar a créixer lleugerament el 2008 fins a les 12.

Amb les supressions, l'evolució de les xifres és diferent. Durant el 2010 van doblar el màxim registrat fins aleshores. Va ser el 2006 quan hi va haver tres supressions de fitxers, i l'any següent se'n van eliminar dos. El 2008 no hi va haver cap supressió registrada i el 2009, només una.

DADES SENSIBLES / Dels 128 fitxers nous inscrits, 18 contenen dades sensibles. S'entén per dades sensibles aquelles relatives a la salut, origen ètnic, opinions polítiques i creences religioses, afiliació a organitzacions polítiques i sindicals i de vida sexual. Els fitxers inscrits al llarg del 2010 amb dades sensibles són majoritàriament relacionats amb la salut, sent 16 dels 18 nous fitxers. Els altres dos fan referència a l'origen ètnic.

Del total de fitxers inscrits al registre de l'APDA, un 14% contenen dades sensibles.

D'altra banda, destacar que els fitxers relacionats amb els serveis informàtics són els més nombrosos dels inscrits durant el 2010, van ser 19. Els inscrits en el sector de la indústria van ser 15, igual que els d'activitats associatives. Els del comerç al detall configuren el quart grup més nombrós de fitxers inscrits amb 14.

Diferent és en el conjunt del registre. És el sector del turisme i l'hoteleria el que més fitxers inscrits té, amb 195 dels 1.338. El segueix els fitxers del comerç al detall, amb 187. A força distància apareixen el grup de fitxers relacionats amb les entitats bancàries i financeres, que n'han registrat 114, i les activitats immobiliàries en tenen 88. El calaix de sastre que representa la categoria d'altres activitats sumen 154 inscripcions.

A l'altra banda, les activitats d'organitzacions empresarials, professionals i patronals, així com l'organització de fires, exhibicions i congressos i el sector de les telecomunicacions, no tenen cap fitxer inscrit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT