PUBLICITAT

Cent mil vehicles per la Puríssima

  • La falta de neu no reduirà l'afluència però traslladarà els problemes de trànsit a Escaldes i la capital, assegura Mobilitat
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una cua de vehicles a Sant Julià. Foto: TONY LARA

El Pont de la Puríssima d'aquest 2011 és el somiat pels agents relacionats amb el turisme i comerç. Al caure els festius espanyols en dimarts i en dijous, les opcions de fer festa es divideixen en múltiples combinacions de dos dies, tres, quatre i fins i tot nou. És per aquest motiu que Mobilitat ha estimat en 100.000 els vehicles que es desplaçaran fins al país entre avui i diumenge vinent (el 70% per la frontera hispanoandorrana i el 30% per la francoandorrana). L'any passat van entrar-ne 70.000, tot i que el pont va ser només de cinc dies.

Des d'avui mateix Mobilitat ha activat un dispositiu especial de trànsit per tal d'evitar el màxim possible les cues i congestions habituals en aquestes jornades festives. La festa només és a Espanya, però cal tenir en compte que els dies 9 i 10 tindrà lloc el Trofeu Andros al cap del Port d'Envalira. El dispositiu involucra a 250 agents, entre policies, personal del Servei de Circulació, treballadors del CENATRA i del COEX, aquests darrers en cas de previsió de nevades. A banda d'ells, s'intentarà regular el trànsit a través dels panells informatius, per SMS als residents i via Twitter (@Mobilitat_AND), per també aquells que no siguin del país. Les noves tecnologies també s'alien amb Mobilitat a través dels navegadors amb sistema RDS-TMC, que permet calcular les rutes òptimes en funció de les incidències del trànsit.

L'oficial del servei de Policia, Jordi Torres, va explicar que aquests dies han mantingut reunions amb els seus homòlegs de França i d'Espanya per tal de coordinar amb ells aquesta operació entrada i sortida del Pont de la Puríssima. Preocupa la nova rotonda de sortida tot just passar la frontera del riu Runer, per «l'efecte de retencions» que pot causar. En cas de cues, els Mossos d'Esquadra «se situaran allà per gestionar el trànsit», va explicar Torres. Les hores desfavorables de sortida són, des de les 16 a les 21 hores. Les d'entrada són de les 8 a les 15 hores per la Farga de Moles i de 8 a 11 hores pel Pas de la Casa.

Pel que fa a les restriccions, el cap de l'Àrea de Mobilitat, Jaume Castells, va informar que des d'avui fins diumenge es prohibeix la circulació als vehicles especials i de transport de mercaderies de més de 19 tones. Paral·lelament, s'aturen totes les obres de l'Administració a les carreteres generals i a la xarxa bàsica i s'allibera el carril bus. Igual que l'any passat, els escolars faran jornada intensiva els dies 5, 6 i 7, per reduir al màxim el transport escolar.

Menys neu, mateixos turistes / Castells va assegurar que la manca de neu a les pistes (només obre Vallnord, i parcialment), no afectarà l'afluència de turistes. Fins i tot estan previstos dispositius especials de baixada de pistes, de 16 a 20 hores. El fet que obrin molt poques estacions a Espanya pot motivar als esquiadors a decantar-se per Vallnord, va exposar Castells.

En qualsevol cas, des de Mobilitat consideren que el nombre de persones que optin per Andorra serà el mateix amb neu o sense. La diferència és que els problemes més importants de trànsit es concentraran majoritàriament a les parròquies centrals, va manifestar Castells.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT