PUBLICITAT

Encara no s'ha tocat fons

  • Els empresaris són pessimistes i auguren nous retrocessos de l'activitat econòmica en els diferents sectors
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Pantebre i Pilar Escalé, ahir, en acabar la presentació dels resultats de les enquestes de conjuntura del primer semestre del 2011 Foto: ANA / NEREA MORENO

A jutjar per la visió de l'empresariat, encara no s'ha tocat fons. En les seves respostes a l'enquesta de conjuntura que realitza semestralment la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, denoten pessimisme i apunten que les perspectives són de noves caigudes de l'activitat. Malgrat això, el president de l'entitat, Marc Pantebre, va demanar «evitar caure en catastrofismes» i actuar amb «pragmatisme i rapidesa» a l'hora d'abordar els «problemes de fons de la nostra economia».

En el sector de la construcció, Pantebre va traduir les respostes a les enquestes amb un «no s'ha tocat fons». El primer semestre d'aquest any es va viure una «nova reculada de la contractació», tant d'obra pública com privada. I el futur no pinta millor: les administracions, en general, han reduït les partides d'inversió i no es contemplen noves obres; i les obres d'habitatges, mentre l'estoc actual no trobi sortida al mercat, tampoc se'n poden fer més. Els empresaris d'aquest sector apunten com a obstacles per a la millora dels seus negocis la «debilitat de la demanda» –un 98% de les empreses l'han citat–, les dificultats de tresoreria i d'accés al finançament –apuntat per un 45% de l'empresariat, i que cada vegada preocupa més–, i l'augment de la competència –un 35%–.

Similarment passa al sector del comerç, on s'ha registrat una «forta caiguda de les vendes» com a conseqüència de la disminució de la capacitat adquisitiva de les famílies. Aquí s'ha de dir que per a les grans superfícies i els supermercats la marxa dels negocis ha estat més favorable que no pas a la resta del comerç. Les perspectives per al futur proper són, altra vegada, de «descens de l'activitat comercial». Els factors que els comerciants interpreten que limiten la seva activitat són: també la debilitat de la demanda –en aquest cas assenyalat pel 86% dels empresaris del sector que van respondre l'enquesta, un percentatge màxim des que la Cambra fa aquestes enquestes, des del 1997–, la pèrdua d'atractiu de la zona –50%– i l'augment dels costos d'explotació –42%–.

Tampoc s'escapa del pessimisme l'hoteleria. «Des de fa gairebé una dècada» ha patit «una davallada constant de turistes», i no ajuden a invertir la tendència ni la situació que afecta Espanya –de qui es depèn en gran mesura–, ni la «maduresa del mercat» andorrà. Dit amb altres paraules «hi ha massa oferta per tan poca demanda». En aquest camp, els negocis han «empitjorat notablement» a les parròquies d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, on l'oferta es concentra en les activitats de comerç. Tampoc a les parròquies amb estacions d'esquí els negocis han millorat, però no han empitjorat al ritme que a les altres. L'afebliment d'aquests negocis ha derivat en «ajustos importants dels preus de venda», per assegurar cobrir els costos fixos reduint els marges. Aquesta tendència es preveu que continuï també, i més tenint en compte que la demanda ja espera els descomptes i fa les reserves a darrera hora. Aquí també, la debilitat de la demanda és el factor de limitació dels negocis més apuntat pels empresaris –un 92%–. El segueixen l'augment dels costos d'explotació –56%–, de la pèrdua d'atractiu de la zona –47%– i l'augment de la competència –45%–.

LLOC PER A L'OPTIMISME / Malgrat el panorama desolador, en el qual hi ha «moltes empreses amenaçades de tancament» , Pantebre va fer una crida a «evitar caure en catastrofismes» i va assegurar que la «crisi serà amb tota probabilitat acotada si actuem amb pragmatisme i abordem amb rapidesa els problemes de fons de la nostra economia».

Així, el president de la Cambra va defensar la necessitat d'abordar finalment les reformes estructurals necessàries i es va mostrar convençut que «l'any 2012 ha de ser l'any en què s'iniciï la transformació. Si tots els que contribuïm al funcionament de l'economia entenem que estem en un punt d'inflexió i actuem en conseqüència, el nostre país podrà adaptar-se, transformar-se, reformar-se i sortir reforçat d'aquesta crisi».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT