PUBLICITAT

Els sis infectats del VIH nous de l'any passat incrementen els casos a 54

  • La majoria dels infectats són homes, de 42 anys i el factor de risc són les relacions sexuals
P. G.
ANDORRA LA VELLA

L'any passat el registre del Virus d'Inmunodeficència Humana (VIH) va anotar sis noves notificacions, afegint-se al total de casos ja registrats que ja en sumen 54 persones. Aquestes dades signifiquen que la taxa d'incidència a Andorra és de 4,73 infectats per 100.000 habitants, una xifra que està a l'entorn de la mitjana dels països de la Unió Europea però molt per sota de la regió europea que contempla l'OMS, en la què també estan inclosos Rússia i els països de l'est, entre d'altres.

De les sis noves notificacions, dues ja estaven diagnosticades en anys anteriors però no s'havien enregistrat i les quatre restants eren casos nous. D'aquests nous casos, el 100% eren homes, amb una mitjana d'edat de 42 anys i la meitat es va infectar a través de relacions homosexuals, el 25% per relacions heterosexuals i el 25% desconeix el factor de risc.

Des de l'inici del registre l'any 2000 el nombre total de persones amb VIH és de 54 casos, dels quals 47 són seropositius i dos han desenvolupat la malaltia. De la resta se'n desconeix la situació. 37 d'ells estan sent tractats amb antivirals.

Amb motiu del Dia Mundial contra la sida que es va celebrar ahir, la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut, Rosa Vidal va remarcar que Andorra es troba per sota de la línia mitjana del VIH a la Unió Europea. Al Principat la mitjana està situada en 4,73 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a la UE la línia és de 5,7 casos per cada 100.000 habitants. A Espanya la mitjana està en els 8,9 casos per cada 100.000 habitants i a França en el 6,1.

EVOLUCIÓ HISTÒRICA / L'evolució històrica dels casos des que es disposa del registre (creat l'any 2004) permet constatar que la majoria de persones que s'infecten són homes (el 75%), i que ho fan a través de les relacions sexuals majoritàriament (un 57% dels casos). Només hi ha hagut una defunció en els darrers cinc anys.

Si es té en compte la totalitat de les persones que han notificat al Ministeri estar infectades pel VIH, gairebé el 100% dels casos s'han infectat a partir dels 20 anys. En total són 42 homes i 12 dones. La conducta sexual sol ser el risc majoritari del 57% de les persones afectades, i el 19% dels usuaris de drogues via parenteral. Pel que fa a altres factors de risc, el 5,6% dels afectats han estat infectats per factors que sumen la conducta sexual més drogues.

NOVA PÀGINA WEB / El Ministeri de Salut i Benestar ha posat en funcionament, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la lluita contra la sida, el nou portal web www.sallut.ad/its a través del qual es difon la informació per prevenir el contagi del VIH. A més, per difondre la seva existència es distribuiran uns mòbils fets amb cartró i en els quals figura un SMS que alerta sobre el risc que suposa una relació sexual sense seguir les recomanacions de prevenció. Aquests es podran trobar als Punt Jove i als locals d'oci nocturn, a part que els agents sanitaris també en disposaran per si creuen oportú donar-lo a algun dels pacients.

Tant Vidal, com Josep Maria Casal, director de Salut i Benestar, van reiterar la importància de la prevenció a través de la informació, com la que conté el web. «El 85% de les infeccions es poden evitar utilitzant preservatiu», va explicar Vidal.

«Moltes d'aquestes infeccions poden passar desapercebudes» va explicar la cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut, ja que no presenten cap signe ni símptoma d'infecció, sobretot a l'inici de la malaltia. Però si no es detecten a l'inici de la infecció i no es tracten, poden aparèixer complicacions i seqüeles.

El Ministeri de Salut i Benestar compta com a fonts d'informació per elaborar el registre amb metges generalistes, pediatres, internistes i ginecòlegs en exercici liberal, metges internistes i pediatres que exerceixen a l'hospital, laboratoris d'anàlisis a les clíniques del país i les farmàcies. Segons Vidal la recopilació de dades és totalment confidencial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT