PUBLICITAT

Martí calcula que es pot reduir en 400.000 euros el dèficit d'RTVA

  • El PS critica que el salari dels membres del Consell d'Administració de la CASS s'apugi un 3%
  • El Consell General aprova la modificació de l'impost sobre la renda d'activitats econòmiques
01122011_marti
El cap de Govern, Toni Martí, escoltant les argumentacions de Jaume Bartumeu. Foto: ANA / M. T.
El cap de Govern, Toni Martí, ha calculat que la reducció de la despesa de personal a RTVA serà de 400.000 euros. Martí ha assenyalat aquesta xifra en resposta a la pregunta realitzada pel cap de l'oposició, Jaume Bartumeu, que ha demanat si no hi ha altres solucions que acomiadar treballadors i quin és el model de televisió que es defensa. Martí ha assegurat que s'estudien totes les opcions possibles i que està obert a altres suggeriments per reduir el dèficit, com poden ser les prejubilacions o la renegociació dels contractes de lloguer. Tot i així, recorda que el 75% de les despeses corresponen al personal, i que per tant cal rebaixar aquesta partida.

Pel que fa a la possibilitat de no haver de fer fora els treballadors, Martí ha indicat que "si vostè coneix un model que situï el dèficit en un nivell raonable sense reduir la plantilla, digui-m'ho". Martí també ha acusat a Bartumeu d'aprofitar aquesta situació per "desgastar el Govern" i ha demanat que "entenc que no ho hem fet tot bé, però no en faci més sang per obtenir rèdits polítics". Bartumeu també ha proposat que es renegociïn els contractes per rebaixar la despesa, i Martí ha respost que ja s'està fent i que es vol aconseguir una rebaixa del 20% en el preu del lloguer.

La sessió de Consell General d'aquest dijous ha començat no obstant amb la pregunta de la consellera general socialdemòcrata Sílvia Bonet en referència als augments de diverses partides en relació al Consell d'Administració de la CASS del pressupost del 2012. La consellera ha demanat sobre l'increment del 30% de les quotes de seguretat social dels membres del Consell, del 3% dels salaris, del 28% de les atencions protocol·làries i finalment, l'augment d'un 300% de les dietes. Bonet ha basat la seva argumentació en el fet que els membres del Consell d'Administració no es regeixen per criteris laborals sinó que ja tenen una altra ocupació laboral, i per tant no creu que hagin d'estar sotmesos a l'increment de salaris fixats pel pressupost. La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha dit que tot i que els percentatges puguin cridar l'atenció, l'increment total ascendeix a 9.452 euros, i que en tot cas, el pressupost el va fer l'anterior Consell d'Administració al mes de juliol.

D'altra banda, els consellers generals demòcrates han votat a favor de la modificació de la llei d'impost sobre la renda d'activitats econòmiques, que per tant entrarà en vigor el proper 1 de gener del 2012. La reserva d'esmena del grup parlamentari socialdemòcrata, però, no ha estat acceptada. Aquesta feia referència a eliminar la modificació que preveu que les activitats de lloguers inferiors a 40.000 euros i les transmissions immobiliàries de fins a cinc operacions no estiguin subjectes a l'impost.

Per últim, el Consell General ha aprovat, amb els sis vots en contra dels consellers socialdemòcrates i després de desestimar tres reserves d'esmena presentades pel PS, les modificacions de la Llei de l'impost de societats que, tal com ha explicat el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha de garantir el desenvolupament i l'obertura econòmica del país, i contribuir a crear un marc fiscal homologable per atreure inversors estrangers. En canvi, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha assegurat que les modificacions suposen una marxa enrere en l'ordenament tributari, "només estan pensades per reduir l'abast de l'impost" i que fomenten "conductes oportunistes d'elusió fiscal que posaran Andorra en evidència davant dels interlocutors internacionals".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT