PUBLICITAT

La Cambra demana una llei de morositat

  • La indústria, la construcció, el comerç i l'hoteleria han empitjorat i les perspectives són negatives
  • El president de la Cambra de Comerç ha demanat mesures concretes per reactivar l'economia
01122011_pantebre
El president de la CCIS, Marc Pantebre, durant la presentació dels resultats de les enquestes de conjuntura del primer semestre del 2011. Foto: ANA / N. M.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, ha presentat aquest dijous els resultats de les enquestes de conjuntura del primer semestre del 2011. De les 440 respostes dels empresaris a les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç, no se n'extreu un resultat positiu. Els quatre sectors analitzats, la indústria, la construcció, el comerç i l'hoteleria, es troben en pitjor situació que el passat semestre, i a més, les seves perspectives de futur són negatives. Pantebre assenyala que, a més, la majoria d'indicadors econòmics van en la mateixa línia, però que tot i així, "convé evitar caure en catastrofismes", i opina que si s'aborden ràpidament els problemes de l'economia, Andorra se'n pot sortir.

D'una banda, Pantebre ha celebrat que el Govern aposti decididament pel turisme com a motor de l'economia, i que es comencin a encarar les reformes estructurals per a l'obertura econòmica i la contracció del dèficit públic. També, però, ha demanat mesures concretes per a la reactivació econòmica.

Una de les preocupacions de la Cambra és el fet que "no una sinó moltes empreses" hagin manifestat que es troben "amenaçades de tancament" ja que consideren insostenible la situació econòmica. A més, segons Pantebre, un dels problemes greus amb què es troben aquestes empreses és la morositat, ja que en alguns casos o no cobren o cobren molt tard. Pel que fa als sectors que es veuen més afectats per aquest problema, Pantebre ha assenyalat que a tots els afecta, però especialment a la indústria i la construcció.

Per atacar aquest problema es proposa treballar en una llei de morositat que estableixi els terminis de pagament, ja que actualment aquests no estan fixats i per tant no s'hi pot recórrer legalment. El president de la CCIS, però, apunta que perquè aquesta sigui efectiva cal que l'Administració de la Justícia disposi de més recursos i així les sentències es dictin amb més celeritat.

Un indicador positiu que ha detectat la Cambra és "un major interès de les empreses en internacionalitzar-se", i en aquest sentit Pantebre assegura que es vol impulsar el potencial de la xarxa de cambres de comerç a nivell internacional i el conveni amb les cambres de Catalunya i d'Iberoamèrica per donar facilitats a l'expansió de les empreses. També des de l'entitat es vol ajudar continuant oferint cursos de formació.

Pel que fa a l'anàlisi de la situació durant el primer semestre de l'any, la indústria ha accentuat per novè semestre consecutiu el seu ritme de caiguda, arribant a una utilització de la capacitat productiva del 56,7%. La construcció també recula, tant en obra civil con en residencial, i per tant s'hi detecta una pèrdua significativa de llocs de treball, i una evolució baixista dels preus de venda.

El comerç i el sector hoteler també es troben en situacions dolentes i amb poques perspectives de futur, i concretament els hotelers que més pateixen la davallada de la demanda són aquells més centrats en l'activitat comercial, és a dir els de les parròquies centrals.

Les respostes dels empresaris assenyalen de manera directa a la davallada de la demanda com a factor decisiu de la situació, i concretament en el sector hoteler, el 92% de les respostes l'indiquen. L'augment de la competència i les dificultats de finançament i tresoreria també són agreujants de la situació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT