PUBLICITAT

Andorra i Espanya signen l'acord sobre trasllat de residus

  • El Principat podrà importar deixalles per ser incinerades al forn de la Comella i exportarà les cendres
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Els ministres d'Exteriors d'Andorra i Espanya, Gilbert Saboya i Trinidad Jiménez, signen l'acord, ahir a Madrid Foto: SFG

el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la seva homòloga espanyola, Trinidad Jiménez, van signar ahir a Madrid l'Acord sobre el trasllat de residus, un text que, a diferència de l'anterior conveni, signat l'any 2006, permet la importació a Andorra de determinats residus provinents de l'Estat espanyol per a la seva incineració al forn de la Comella –quan es va signar aquell conveni, el Centre de Tractament de Residus encara no s'havia posat en marxa. D'aquesta manera, i segons informava ahir el Govern mitjançant un comunicat, el nou acord «reforça el grau de cooperació entre tots dos països i, al mateix temps, estableix una reciprocitat més clara a l'hora de gestionar la circulació dels residus en els dos sentits». L'acte de signatura va tenir lloc al Palau de Viana, seu del ministeri espanyol d'Afers Exteriors i Cooperació, després d'uns mesos de reunions i estreta col·laboració entre els ministeris de Medi Ambient i d'Afers Exteriors tant d'Andorra com d'Espanya, que han fet possible que el text inclogui una clàusula d'aplicació immediata a partir de la signatura.

Saboya va qualificar la signatura de l'acord de «salt qualitatiu molt important pel que fa a les relacions bilaterals en matèria de medi ambient», ja que, fins al moment, era Andorra qui exportava residus a Espanya. El titular de la cartera d'Afers Exteriors va subratllar «l'elevat grau de cooperació i l'alt índex de reciprocitat» que s'estableix amb el nou marc, ja que els convenis anteriors estaven més centrats en el control d'aquestes activitats. «La periodicitat d'avaluació, de seguiment, és més ampla, cosa que implica un grau més gran de confiança», va dir Saboya.

El ministre va afirmar que l'acord «premia el treball que s'ha vingut fent en temes de medi ambient durant molts anys per part de l'administració andorrana». A més, va qualificar la signatura com «un molt bon exemple de treball transversal i en equip», entre els equips dels ministeris de Medi Ambient i d'Afers Exteriors. Un altre aspecte que va destacar va ser que l'acord s'ha enllestit «en un marge de temps molt curt», a partir de la reunió que van mantenir el cap de Govern, Antoni Martí, i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el passat 4 de juliol.

EXPORTACIÓ DE CENDRES / L'acord estableix un nou marc per a l'exportació de residus originats al Principat, com poden ser els productes carnis o sanitaris. Una altra de les novetats és la possibilitat que les cendres procedents del Centre de Tractament de Residus puguin ser exportades a Espanya.

D'altra banda, el nou instrument jurídic possibilita la importació de determinats residus procedents d'Espanya, prioritzant criteris de proximitat geogràfica, atenent-se a la definició del Reglament europeu 1013/2006. Els residus importats seran incinerats al forn de la Comella, de manera que aquest hagi de fer menys parades al llarg de l'any.

La durada de l'acord es manté per quatre anys, tot i que Andorra i Espanya han acordat que es pugui renovar tàcitament. Per a l'aplicació de l'acord, el Govern espanyol farà ara una encomanda a les autoritats que gestionen els residus a Catalunya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT