PUBLICITAT

Andorra i Espanya signen l'acord sobre el trasllat de residus

  • Gilbert Saboya i Trinidad Jiménez, ministres d’Afers Exteriors, s'han reunit a Madrid
  • Saboya ha qualificat l’acord com "una molt bona notícia" i "molt positiu per ambdues parts"
29112011-afersexteriors
Els ministres d'Afers Exteriors d'Andorra i Espanya, Gilbert Saboya i Trinidad Jiménez, aquest dimecres a la tarda a Madrid en el decurs de la signatura de l'acord sobre el trasllat de residus. Foto: ANA / S. F. G.
L’acord estableix un nou marc per a l’exportació de residus originaris d’Andorra com els productes carnis o sanitaris. Una altra de les novetats, tal com assenyalen des del Govern, és la possibilitat que les cendres procedents del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) puguin ser exportades a Espanya. El nou instrument jurídic també possibilita la importació d’Espanya, prioritzant criteris de proximitat geogràfica, de determinats residus definits pel Reglament europeu 1013/2006 per ser valoritzats a Andorra. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya ha destacat que amb l’acord s’aconsegueixen "sinèrgies importants entre algunes necessitats de les comarques veïnes i el fet d’aprofitar les capacitats de tractament i de valorització que ens donen les instal·lacions a Andorra".

Saboya ha qualificat la signatura de l’acord com "una molt bona notícia" i ha assenyalat que el text és "molt positiu per ambdues parts". Per la part andorrana, segons el ministre d’Afers Exteriors, es produeix "un salt qualitatiu molt important per a les relacions bilaterals en matèria de medi ambient". En aquest sentit, ha destacat l’elevat grau de cooperació i l’alt índex de reciprocitat que s’estableix amb el nou marc sobre el trasllat de residus, a diferència dels acords anteriors, que estaven més centrats en el control d’aquestes activitats.

El Govern andorrà va donar llum verd a la signatura de l’Acord sobre el trasllat de residus amb Espanya el passat 19 d’octubre, mentre que la validació del govern espanyol va arribar el 18 de novembre. Un cop s’ha signat l’acord, tots dos estats mantindran un intercanvi d’informació permanent a fi d’optimitzar l’aplicació del nou marc de gestió, tal com han acordat els representants dels dos països. La durada de l’acord es manté per quatre anys, però Andorra i Espanya han acordat que es pugui renovar tàcitament.

A l’acte de signatura han estat presents, per part andorrana, el director de Medi Ambient, Marc Rossell; la coordinadora d’Afers bilaterals i consulars, Maria Noguer; l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán; i la primera secretària de l’Ambaixada, Maira López. Pel que fa a la delegació espanyola, també hi han participat el director general de Relacions Econòmiques Internacionals, Eugenio Salarich; el director i el subdirector general de Política Exterior, Europa i Seguretat, Santiago Cabanas i Ramón Abaroa, respectivament; i el director general del Gabinet de la ministra Jiménez, Juan Sell.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT