PUBLICITAT

Estudien els moviments del vessant més inestable del Forn de Canillo per preveure esllavissades

  • Es va utilitzar un aparell que emet senyals radar des del vessant oposat al que s'inestabilitza
  • L'error de càlcul és inferior al mil·límetre i els sensors són similars als dels satèl·lits
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY


El projecte de la Comunitat de Treball dels Pirineus que porta per nom Monitorització de despreniments de roques i esllavisades amb interferometria SAR terrestre té com a objectiu detectar els moviments dels vessants potencialemnt inestables d'una forma ràpida, eficaç i acurada.

És en el marc d'aquest projecte que els passats dies 22, 23 i 24 es va dur a terme l'observació del vessant més inestable de la zona de Cal Borró, al Forn de Canillo, utilitzant la tècnica GBSAR ('Ground Based Synthetic Aperture Radar') amb un aparell que emet senyals radar des del vessant oposat al que s'inestabilitza i recull el senyal de retorn.

L'error de càlcul és inferior al mil·límetre, i els sensors utilitzats són similars als dels satèl·lits. Al projecte, concedit l’any 2011 i amb finalització a l’any 2012, participen el CENMA de l’Institut d’Estudis Andorrans i l’empresa Euroconsult per la part andorrana, l'Institut de Geomàtica i l’empresa Georisc per la part catalana, i l'Instituto Geológico y Minero de España per la part aragonesa. Altres zones de treball fora d'Andorra són el poble de Barberà de la Conca (Catalunya) i El Portalet (Aragó).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT