PUBLICITAT

201 dones agredides al 2011

  • L'EAID atén el doble de casos que fa 4 anys degut a l'augment de la difusió, però també de les problemàtiques socials
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, llegeix un manifest, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Dia Internacional contra la violència de gènere va omplir ahir Andorra d'esdeveniments i denúncies públiques contra una situació cada vegada més present a la societat. Va ser el propi Govern el que es va encarregar de plasmar en xifres aquest augment significatiu de casos atesos des que es va crear l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID), organisme encarregat de rebre i donar qualsevol tipus de suport a les dones que han estat víctimes de la violència de gènere. En el que portem d'any, va explicar Sílvia López, tècnica de l'EAID, han atès 201 nous casos. Al 2007, any en què l'equip va posar-se plenament en funcionament, els casos atesos van ser 92.

López va justificar aquest augment bàsicament per dos motius. Per una banda, el més important, «per la difusió que s'ha fet» d'aquesta problemàtica i per l'augment dels mitjans per demanar ajuda. Ho demostra el fet que cada vegada més «venen dones per iniciativa pròpia», sense que hagin estat derivades per la Policia o per equips d'atenció social, entre d'altres. Però per altra, degut a la crisi. «Estem en temps difícils, degut als problemes econòmics la situació s'agreuja», va manifestar la ministre de Salut i Medi Ambient, Cristina Rodríguez. Una altra de les mostres de tot aquest conglomerat de situacions és l'augment de les trucades al 181, el telèfon gratuït d'atenció i suport. De gener a octubre s'han rebut 2.884 trucades i, per tant, tot apunta que se superaran les 2.916 de l'any passat. De moment s'han superat ja de llarg les 2.025 de l'any 2009 (tot i que llavors el número telefònic era més complicat, 18001818).

Dels 201 casos atesos aquest any, 85 són nous i una mica més de la meitat comporten el trencament amb la parella (126 en el què portem d'any). Això si, el trencament no suposa en tots els casos una denúncia a la Policia, ja que només el 41% de les dones que han patit maltractaments fa el pas de la via policial. López va reconèixer que concretar una denúncia «costa, costa molt, per les repercussions i per la por que tenen totes elles». Una altra mostra d'aquesta por o manca de valentia per tallar amb el passat és que 38 de les dones que han patit algun tipus d'abús aquest any han optat per tornar amb la seva parella.

I és que les dones maltractades ho poden haver estat de moltes maneres, una situació que encara complica més la seva recuperació psicològica (77 dones han iniciat tractament psicològic aquest any). Totes les dones ateses per l'EAID han patit abús psicològic, el 75% d'elles abús físic, el 70% abús social, el 30% abús sexual i el 73% abús econòmic.

AMB FILLS I AMB FEINA / Una anàlisi social permet definir un perfil tipus de dona maltractada a Andorra. Generalment, és de nacionalitat portuguesa (en el 33% dels casos, tot i que en el 32% és espanyola), treballa (en el 82% dels casos), està casada (el 32%), té entre 40 i 63 anys (el 45%) i té de mitjana 1,5 fills. López va manifestar que aquest perfil no ha patit varietats destacables els darrers anys. No obstant, els tallers de conductes abusives que des del ministeri s'organitzen a les escoles, com el que començarà la setmana vinent a cinc escoles i amb 300 alumnes, han permès descobrir nous casos entre menors d'edat. També destaca una dona que ha estat maltractada amb 80 anys.

Per tot, López va reconèixer que els casos que arriben a l'Equip són només «la punta de l'iceberg», és a dir, hi ha molts més casos que els es té coneixement. Per això Rodríguez va destacar la importància de la «difusió» i la «vigilància» per poder frenar a temps els casos d'abús, i per ajudar també a que les dones denunciïn els fets: «El silenci és el gran enemic», va exposar Rodríguez. La ministra va destacar la importància de la «coordinació» i el «treball en xarxa» de tots els implicats en la lluita contra la violència de gènere.

Un dels avenços en aquest sentit ha estat el pis d'acollida, en funcionament des del novembre de l'any passat. Cinc famílies s'han acollit a la mesura aquest any, les quals s'hi han estat 322 dies. També destaquen els ajuts socials, en augment i que es potenciaran també cara l'any vinent, va explicar la ministra. Aquest any s'han concedit 62 ajudes per valor de 101.591 euros. Representa un 52% més que l'any passat.

Tot això són les xifres, però d'ahir cal destacar també els actes. Al migdia, a la Llacuna, el Comú d'Andorra la Vella va llegir un manifest reivindicatiu contra la violència de gènere. A la tarda, al Consell General, es va organitzar la conferència Una mirada a la família que sofreix la violència de gènere a la parella, a càrrec de Raúl Lizana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT