PUBLICITAT

El 41% de les dones ateses per violència de gènere han denunciat les agressions

  • L'Equip d'Atenció Integral a la Dona ha atès fins a l'octubre un total de 85 nous casos
  • Els responsables creuen, però, que malgrat l'augment encara hi ha un "efecte iceberg"
25112011_maltractament
Cristina Rodríguez i Sílvia López han presentat les dades de violèncai de gènere en roda de premsa aquest divendres al migdia. Foto: ANA / A. R.
L'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID) ha atès fins a l'octubre del 2011, 85 nous casos de violència de gènere, dels 201 casos atesos en la seva totalitat. D'aquests, un 41% ha acabat denunciant l'agressió, mentre que el 59% no ho ha fet. Són xifres que aquest divendres, en motiu de la celebració del Dia internacional contra la violència de gènere, ha fet públiques el Ministeri de Salut i Benestar. Sílvia López, de l'EAID, ha explicat que ha hagut un augment dels casos des que el servei es va posar en marxa el desembre del 2006 -en total en aquests cinc anys s'ha arribat a la xifra de 509 casos-, però que es tracta de "l'efecte iceberg" i que n'hi ha més dels que es veuen, tot i que cada vegada n'arriben més.

La distribució per parròquies va en proporció al número d'habitants. Així de les dones ateses fins a l'octubre del 2011, el 35% són Andorra la Vella, el 21% d'Escaldes, el 19% d'Encamp, el 12% de la Massana, el 8% de Sant Julià, el 3% d'Ordino i el 2% de Canillo. De tots aquests casos, 126 han trencat la relació amb la parella, mentre que 38 hi han retornat. De moment, i a falta de disposar de les dades dels dos darrers mesos del 2011, és una xifra més baixa respecte la de tot el 2010 en què es van trencar 133 relacions.

Atribueix que la xifra vagi en augment per la difusió del servei perquè hi ha moltes dones que hi van per pròpia iniciativa (el 33% dels casos), ja sigui perquè es queden amb el telèfon o perquè companyes que han estat ateses els aconsellen que hi vagin. La resta arriben a través de l'equip d'atenció social primària (24%) i la Policia (21%) com a més significatius. El perfil de la persona atesa a l'EAID és el de la dona casada, treballadora, de nacionalitat portuguesa o espanyola (només hi ha un 1% de diferència entre una i l'altra), d'edat compresa entre els 40 i els 65 anys, i amb una mitjana de fills d'1,5.

Tot i aquest perfil, Sílvia López ha destacat que hi ha hagut un augment en la franja d'edat de les adolescents que han arribat després o durant els tallers sobre conductes abusives que es fan en els centres educatius, i més esporàdicament a través de les mares que detecten situacions d'abús en la relació de les seves filles amb la parella. El 100% de les dones ateses han patit o pateixen abús psicològic, una dada que ha posat en rellevància la ministra Cristina Rodríguez ja que és un maltractament que 'es viu en silenci i es transforma molt ràpidament en una malaltia per a la persona i tot el seu entorn'.

Una altra de les dades rellevants és que durant l'any s'han atès 234 menors -fills/es de les dones maltractades- i d'aquestes s'han derivat 76 a tractament psicològic. I pel que fa als recursos d'acollida sis famílies ho han estat en hotels i cinc en un pis amb suport. Cap dona maltractada ha anat a una família d'acollida. Pel que fa als ajuts econòmics, aquests han augmentat en un 52,38% respecte el 2010, cosa que representa un import total de 101.591,43 euros repartits en els 62 casos que s'han considerat favorables a obtenir l'ajut de les 71 valoracions que s'han fet. Finalment, les trucades al telèfon verd, el 181, han estat de 2.884 fins a l'octubre del 2011. Durant tot l'any passat, van arribar a les 2.916.

D'altra banda, el Comú d'Andorra la Vella ha volgut expressar públicament el seu rebuig envers la violència de gènere en un acte a laLlacuna. La cònsol major, Rosa Ferrer, ha llegit un manifest on ha assegurat que no es poden consentir ni acceptar passivament que una part de la societat es vegi sotmesa a la força de la brutalitat i de la violència, ni que "la raó de la força s'imposi sobre la força de la raó". Ferrer, en nom de tots els consellers del Comú, ha afegit que s'ha de treballar sobre el terreny, educant les noves generacions en la tolerància i en els valors essencials de la convivència.

La cònsol ha demanat que tothom s'impliqui en aquesta causa, per lluitar contra els "comportaments irracionals, intolerables i incomprensibles", i ha animat a "lluitar-hi en contra tots els dies de l'any i tots els dies de la nostra vida", perquè només així s'aconseguirà que el combat sigui efectiu i redundi en benefici de les vícitimes "del masclisme més exacerbat, primari i bestial".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT