PUBLICITAT

Rebuig a les mesures del PS i urgència per evitar que s'apugin els lloguers

  • La cambra pren en consideració el text de l'IVA, en el que DA introduirà canvis polítics segons Bartumeu
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Part del grup parlamentari demòcrata, en la sessió que el Consell General va celebrar ahir Foto: TONY LARA

Era David Rios el conseller socialdemòcrata encarregat de defensar la proposició de llei de mesures de reactivació econòmica o anticrisi. Aquest va insistir, d'entrada, que es prengués en consideració el text i es debatessin les mesures en comissió legislativa i que l'objectiu de la proposició era de «pal·liar els efectes de la crisi sobre els ciutadans». Però com era previsible, el grup de la majoria no ho va acceptar. Tant la consellera Sílvia Calvó com el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, van argumentar que les mesures anteriors s'han demostrat poc efectives i que moltes ja són d'aplicació. Malgrat això, «no tot és dolent», va exclamar Alcobé en una de les seves intervencions, aprofitant l'avinentesa per anunciar que en els propers dies el Govern presentarà al Consell un projecte de llei amb caràcter d'urgència per mantenir la prohibició d'apujar els preus dels lloguers.

Rios va posar ahir en relleu la «incoherència» del Govern i el grup parlamentari que li dóna suport demanant-los que acceptessin treballar el text proposat pel grup socialdemòcrata i així «la mesura segur que està en vigor». Però també va acusar els demòcrates de contribuir al distanciament de la ciutadania envers la classe política, argumentant que el rebuig a aquest paquet de mesures era de difícil defensa i que la població «no ho entendrà». Calvó, però, va respondre assegurant que els demòcrates «som igual de sensibles que vostès al patiment dels ciutadans».

Així mateix, la demòcrata va qualificar la proposició de «patchwork de mesures», alhora que criticava que moltes d'aquestes, «11 de les 18» buscaven «imposar una línia d'actuació al Govern». Propostes més pròpies d'un acord de resolució que no pas d'una proposició de llei, donat que es busca donar «impuls a la tasca política» de l'Executiu.

Els demòcrates van defensar que les mesures s'havien demostrat ineficaces i que per sortir de la crisi calia afrontar reformes estructurals: el marc tributari, l'obertura econòmica i la reforma de la CASS. El portaveu socialdemòcrata va insistir en la coincidència de la necessitat de fer aquests grans canvis, però va assegurar que les mesures proposades «no fan nosa» a les reformes. Finalment, Rios va considerar «frustrant» veure com «el tarannà dialogant es va esfumant» i va aprofitar per treure el retrovisor i deixar caure que «nosaltres fem oposició constructiva i no de pals a les rodes» com passava la legislatura passada.

UNA DE FREDA I UNA DE CALENTA / Si bé la majoria no va permetre l'admissió a tràmit de la proposició de mesures anticrisi, sí que ho va fer amb el text de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA). En aquest cas va ser el president dels socialdemòcrates, Jaume Bartumeu, qui va defensar la proposició i va assegurar que l'aprovació d'aquesta llei suposarà un «salt qualitatiu i una millora en claredat de l'activitat econòmica», ja que «s'eliminaran distorsions en els preus». Bartumeu va afirmar que les esmenes ja anunciades per la majoria tenen un «abast més polític que tècnic» –els demòcrates argumenten el contrari–, assegurant que el Govern no vol mantenir la recaptació actual provinent de les entitats bancàries i financeres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT