PUBLICITAT

L'USdA afirma que el Govern ha quedat retratat amb el resultat de l'enquesta de Nadal

  • El sindicat denuncia que, «de nou», no s'ha tingut en compte als treballadors
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Turistes o compradors al centre d'Andorra la Vella Foto: EDUARD COMELLAS

La negativa dels propietaris dels establiments comercials a obrir fins a les 24 hores durant un o més dies en dates nadalenques és la mostra que el Decret dels horaris comercials és un error, segons considera la Unió Sindical d'Andorra (USdA). El sindicat va exposar ahir que el «no» a treballar més hores expressat per la patronal i la petita i mitjana empresa a través d'una enquesta elaborada per Andorra Turisme, retrata el Govern i la seva postura a favor de la flexibilització horària. «Demostra que el decret no anava en la bona direcció», va manifestar el Secretari General, Gabriel Ubach.

«La patronal ja no confia en els nous horaris comercials», va assegurar el sindicalista, ni tampoc la petita i mitjana empresa. I això que va ser aquesta primera la que va pactar a favor de l'obertura fins a les 22 hores. Va ser llavors quan la patronal «va posicionar-se en contra de la petita i mitjana empresa», va considerar Ubach.

Ara, però, el decret «ha aconseguit l'efecte contrari al desitjat», va lamentar, «la patronal va assegurar que amb l'ampliació horària contractarien a més persones i cobririen un 20% més de vendes», però el resultat és les mateixes vendes i «més atur». És per aquest motiu, considera el sindicalista, que els empresaris no volen obrir fins les dotze hores durant el Nadal. El decret és «inútil, ineficaç i ha generat més precarietat al sector», va sentenciar Ubach, que va cloure que aquesta normativa ha estat «un fracàs».

En aquest sentit, el Secretari General va parlar d'un fracàs també pensant en els turistes, ja que el fet que a partir de les 21 hores algunes botigues estiguin obertes, «generalment les més grans», i d'altres tancades, «genera molt mala imatge pel país».

Sense comptar amb la patronal / També en relació a l'enquesta elaborada per Andorra Turisme, Ubach va «denunciar» que no s'hagués tingut en compte als sindicats a l'hora d'analitzar aquesta possible obertura fins la mitjanit. Els sindicats són «innocus als ulls del Govern», va criticar. El que cal, per tal de reconduir la situació, és «treure el decret» i elaborar-ne un de nou a partir de més diàleg i consens entre totes les parts: Govern, la patronal i els treballadors. Aquest treball hauria de tenir en compte la conciliació laboral, va cloure Ubach.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT