PUBLICITAT

Venent país empresarial

  • Saboya planteja a futuribles emprenedors forans l'enfoc andorrà dins d'Europa
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alguns dels ponents durant el Fòrum, ahir Foto: TONY LARA

«Em van dir que havia de fer un discurs de cloenda, però he vingut a fer feina». Així va començar l'exposició el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, davant un nombrós públic d'emprenedors estrangers, en el marc del segon Fòrum Econòmic d'Andorra, esdeveniment organitzat per l'ADI. Tenint en compte el títol d'aquesta segona edició del Fòrum, «L'emprenedoria transpirinenca a Andorra», el ministre va veure en ells futuribles projectes empresarials amb destí el Principat.

Per captar el seu interès, Saboya va realitzar una llarga explicació de la situació del país, des del moment en què van entrar al Govern fins l'actualitat, amb vistes posades a un futur que ha de ser sinònim d'encaix amb la Unió Europea. Va ser sever amb la situació, «quan vam arribar al Govern i vam veure quina era la situació de les finances públiques vam entendre que teníem un gran repte», però també va mostrar dosis positives, com una «llum al final del túnel», va definir, gràcies a un esforç de contenció per reduir el deute acumulat i a petits projectes a curt termini. Projectes com «l'heliport, el casino o el telefèric fins al pic del Carroi», va manifestar. Contenció i inversió han de permetre assolir un equilibri financer el 2014.

Els assistents, curiosos, van començar a fer-se una imatge molt més precisa del que representa el Principat. «Andorra és molt fràgil», va assegurar Saboya, i si se segueix engrandint el deute «correm el risc de perdre la sobirania».

I aquí és on entra el nou marc fiscal, i l'obertura a capital estranger. Tasques per fer d'Andorra un país atractiu per a la inversió, però «sense perdre les nostres particularitats». Particularitats com que malgrat l'evolució, el país segueix depenent del turisme i el comerç (el 70% del PIB, va explicar el ministre), i per aquest motiu aquest 2012 s'ha optat per gairebé doblar el pressupost destinat a Turisme.

A partir d'aquí, caldrà saber com encaixar al puzle d'Europa. Saboya va parlar, com a opció més factible, d'un «Espai Econòmic de microestats europeus», juntament amb Mònaco i San Marino. El ministre va destacar la importància de prendre la iniciativa, abans que siguin les grans potències europees les que acabin plantejant com han de ser les relacions.

Sopar de negoci

El discurs va ser el preludi. Una aproximació. Tot això s'hauria de traslladar en concreció durant el sopar mantingut posteriorment amb tots els participants del Fòrum, i on també hi va ser present el cap de Govern, Toni Martí. Fora d'aquí, també s'estan iniciant contactes, «senyals», com va definir Saboya. Un exemple, l'oftalmòleg Ludger Hanneken.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT