PUBLICITAT

El Govern presentarà un projecte de llei urgent per mantenir la congelació dels lloguers

  • La proposta del PS de mesures complementàries de reactivació econòmica no ha tirat endavant
  • El Consell General sí prenà en consideració la proposició contra el tabaquisme passiu
24112011-consell
El Consell General s'afanyarà en la búsqueda de les mesures per tal de mantenir els preus dels lloguers. Foto: TONY LARA
El Govern entrarà un projecte de llei amb caràcter d'urgència per evitar l'augment dels lloguers dels habitatges i els locals, i mantenir així la congelació actual. Ho ha anunciat el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, en el decurs del debat parlamentari sobre la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates de mesures complementàries a les mesures de reactivació econòmica.

La proposició de llei no s'ha pres en consideració davant l'oposició del grup parlamentari de DA amb el previ posicionament contrari del Govern. David Ríos, parlamentari socialdemòcrata, ha argumentat en la seva exposició que la proposta conté un seguit de mesures d'immediata execució que ajudarien al ciutadà "a fer més suportable la situació de crisi i a pal·liar els seus efectes". A més, ha lamentat que el grup demòcrata no vulgui debatre la proposta i que "després de sis mesos el tarannà dialogant es va esfumant i s'actua amb criteris tacticistes".

El parlamentari del PS també creu que amb les seves propostes es "potencien sectors econòmics" i que les mesures "no fan nosa a una reforma econòmica molt més àmplia". Precisament aquesta ha estat una de les crítiques centrals d'Alcobé i de la consellera general de DA Sílvia Calvó.

Tots dos han argumentat que no són mesures de xoc i que en el text s'hi troben a faltar reformes estructurals, que creen falses expectatives ja que les consideren insuficients. A més, Sílvia Calvó les ha considerades més pròpies d'una proposta de resolució que no pas d'una mesura legislativa. Alcobé ha arribat a dir als socialdemòcrates que "sembla que d'on Europa en surt, vostès hi volen entrar, i això sí que és domatge".

Altra de les decisions del Consell General ha aprovat per unanimitat la presa en consideració de la proposició de llei contra el tabaquisme passiu presentada conjuntament pels dos grups parlamentaris recuperant així el text original de la primera iniciativa legislativa popular que hi ha hagut a Andorra i que no va prosperar l'any passat a causa de les eleccions anticipades. La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha exposat el criteri de Govern favorable, que especifica que "s'haurà de precisar l'abast i l'afectació que haurà de tenir en determinats tipus d'establiments com a espais globals totalment lliures de fum".

Les conselleres Sílvia Bonet (PS) i Celina Mandicó (DA) han defensat la iniciativa pels riscos per la salut que provoca el tabac als fumadors passius. A més, les parlamentàries han remarcat la conscienciació que hi ha a nivell europeu sobre el tema. També consideren que la llei ha de tirar endavant no només per la qualitat de vida de les persones sinó també per reduir la despesa sanitària. A partir d'ara, s'obre un període de quinze dies per presentar esmenes, i les conselleres ja han anunciat que discutiran amb els agents implicats l'abast de la mesura.
D'altra banda, el Consell General ha posat punt final al procés de d'adopció de l'Acord monetari entre el Principat d'Andorra i la Unió Europea, ja que ha aprovat per assentiment la ratificació del tractat. Ara ja només faltarà la seva entrada en vigor, cosa que es produirà molt probablement durant el mes de febrer. Tal com han remarcat el cap de Govern, Toni Martí, i els presidents dels grups parlamentaris, Ladislau Baró i Jaume Bartumeu, l'adopció de l'Acord monetari dóna un missatge a l'exterior de credibilitat per la capacitat del país de complir els compromisos i la voluntat d'oferir una cooperació amb Europa franca i lleial, de cara als futurs compromisos i a les reformes legislatives que s'han de fer en matèria d'obertura i d'homologació fiscal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT