PUBLICITAT

El 75% dels comerços, en contra d'obrir fins a les 24 hores al Nadal

  • L'aplicació de la llei d'horaris comercials tindrà una primera avaluació quan passi l'any des que es va aplicar
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos clients en una perfumeria decorada amb motius nadalencs. Foto: TONY LARA

El 75% dels comerços enquestats per Andorra Turisme sobre la possibilitat de poder obrir fins les 24.00 hores durant un o més dies en dates nadalenques han mostrat la seva disconformitat. L'Executiu, que va fer públic ahir els resultats d'aquesta enquesta, no va informar sobre les raons per les quals en l'època de més compres i de més altes d'afluència turística els establiments dels principals eixos comercials no volen obrir fins la mitjanit. Tot i això, des del Govern no es descarta fer més enquestes d'aquest tipus per obrir aquesta possibilitat d'ampliar l'horari al màxim en altres dates com Setmana Santa i l'estiu.

L'aplicació de la llei d'horaris comercials, que contemplava la liberalització horària i conseqüent ampliació d'horaris dels establiments, serà analitzada des del Ministeri de Turisme i Medi Ambient, però es farà a partir d'un any des de la seva entrada en vigor. Així ho va explicar el portaveu del Govern, Jordi Cinca, qui va explicar que ara per ara, els comerços estan adaptant-se a la situació i canviant els horaris segons les seves necessitats. «Hem de veure com a mínim un any quins impactes ha tingut aquesta llei», va dir el ministre portaveu, qui va insistir que s'ha de veure els resultats de cada època de l'exercici. Mentrestant el turista haurà d'adaptar-se aquesta indefinició horària dels establiments fins que no es consolidi definitivament. Termini no s'ha fixat cap.

RESULTATS DE L'ENQUESTA / Pel que fa a l'enquesta només 152 comerços dels 689 establiments enquestats van respondre el qüestionari. Tot i això, des de l'Executiu es valora com un resultat òptim, amb un marge d'error del 7%. Cinca va explicar que l'enquesta és representativa perquè la majoria dels comerços que han contestat són els que estan ubicats a les principals avingudes comercials de Meritxell i Carlemany, així com les adjacents, el barri antic, l'avinguda Fiter i Rossell i Príncep Benlloch de la capital. «Amb independència de la zona, el resultat és homogeni, el 75% dels comerços desestimen la possibilitat», va explicar el ministre portaveu. A més, els resultats mostren com l'opinió desfavorable és molt homogènia, i que els més partidaris d'allargar l'horari són els comerços d'entre 5 i 50 empleats.

D'altra banda, un 18,9% del total de comerços consultats s'ha mostrat favorable a l'obertura fins a les 12 de la nit el divendres 30 de desembre, mentre que un 16,1% també veia amb bons ulls aplicar aquest horari el divendres 23 de desembre.

Opcions com el 28 i el 29 de desembre també comptaven amb un suport de l'11,9% dels enquestats.

Des del Govern no es descarta realitzar més enquestes d'aquest tipus. De fet l'ampliació horària fins les 24 hores en dies molt puntuals, podrà tornar a ser objecte d'una nova enquesta en èpoques com Setmana Santa o l'estiu. Segons va explicar Cinca, aquesta fórmula ofereix «un diàleg fluid» amb els comerços.

Ara per ara, des del departament s'estudia l'aplicació d'aquesta ampliació horària màxima, però també la resta d'efectes que està tenint la nova llei de liberalització d'horaris. Així ho va explicar Cinca, qui va detallar que qüestions com la repercussió que està tenint la mesura d'ampliar els horaris del transport públic s'estudiaran per veure l'efecte i la viabilitat futura.

Ara per ara, i després d'aquesta desestimació majoritària de la possibilitat de poder obrir fins mitjanit al Nadal, es preveu que les dates nadalenques comptin amb horaris amplis pels establiments però amb una hora final de 22.00 hores, com ja fan molts comerços, sobretot de les principals vies comercials del país els dissabtes de cada setmana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT