PUBLICITAT

Buscant «la fórmula» per mantenir la prohibició d'apujar els lloguers

  • L'1 de gener vinent perd l'efecte la mesura aprovada sota el govern de Bartumeu i l'executiu de Martí vol renovar-la
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca en la compareixença posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ANA / MARTA TORT

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar que s'estan estudiant les diferents possibilitats per allargar la prohibició d'apujar els lloguers més enllà de la fi d'any. «A la vista de la conjuntura», el Govern vol impulsar la mesura, «en perfecta línia» amb l'aprovada primerament sota el lideratge d'Albert Pintat i de Jaume Bartumeu després. Però cal estudiar «la fórmula» –o bé un projecte de llei amb un únic article per establir la prohibició d'augmentar els preus dels lloguers, o bé un projecte de modificació de la llei de mesures de reactivació vigent, o fins i tot, tot i que molt improbable, a través dels pressupostos de l'Estat pel 2012– perquè la mesura estigui en vigor l'1 de gener vinent, quan perd efecte la mesura en vigor. Cal tenir en compte que per allargar la «congelació» dels lloguers es requerirà el vist-i-plau del Consell General.

Cinca va defensar la idoneïtat de la mesura sobretot a nivell dels locals comercials. Si bé el mercat ha reaccionat de «manera natural» en el sector dels habitatges, i es constata una «mobilitat important» perquè els preus han baixat, no passa el mateix en el sector dels locals comercials. El ministre portaveu va valorar que la mesura té «incidència» en la rendibilitat dels negocis, i per tant «correspon mantenir la prohibició».

La preocupació és trobar la «fórmula per estar dins els terminis», i que la «congelació» –que no es pugui incrementar el preu dels lloguers amb l'Índex de Preus de Consum (IPC)– sigui vigent l'1 de gener vinent. El paquet de mesures de reactivació aprovat en la legislatura anterior, que inclou la prohibició d'apujar els lloguers, caduca amb l'any.

PROPOSICIÓ SOCIALDEMÒCRATA / El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar al Consell General una proposició de llei amb mesures de reactivació econòmica, entre les quals es comptava la renovació, novament, de la prohibició d'incrementar els preus dels lloguers. Aquesta tarda, el Consell General ha de decidir sobre la presa en consideració d'aquest text, però tot apunta que es rebutjarà. El Govern ja va deixar clar el seu criteri: «més que un pla de xoc», la proposició és un «catàleg de bones intencions» que no contribuirà a reactivar l'economia. Així, s'assegurava que «no s'adequa als seus objectius ni a la seva motivació» ja que «no dóna una resposta suficient als objectius establerts, ni respon a les necessitats actuals».

Per això, després de veure el criteri del Govern, el Partit Socialdemòcrata va alertar que si no s'adoptava el seu text o no es treballaven mesures de reactivació –o anticrisi– la prohibició d'apujar els lloguers quedava sense efecte i va posar damunt la taula el perill que això suposava. En aquest sentit, la formació que presideix Víctor Naudi va demanar al grup parlamentari demòcrata que no seguís el criteri del Govern i acceptés treballar sobre les mesures proposades. Tant Noelia de Sousa –vocal del comitè executiu del PS– com Naudi, van insistir en el seu dia de la importància de renovar la impossibilitat d'augmentar els lloguers, ja que de no fer-ho, i tenint en compte que fa dos anys que estan congelats, els propietaris tindrien la llibertat d'augmentar-los i el PS no dubta que així ho farien nombrosos. Això requeriria un «esforç afegit» a les famílies, va argumentar De Sousa.

Des del PS es va animar el Govern i el grup parlamentari que li dóna suport a adoptar les mesures adients per evitar, entre d'altres, l'augment dels preus dels lloguers, i la formació liderada per Naudi es va mostrar disposada fins i tot a acceptar un text alternatiu al seu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT