PUBLICITAT

Neixen 25 empreses amb 3,3 milions de crèdits tous avalats pel Govern

  • La línia de préstecs encara disposa de més de 9 milions per afavorir la realització de projectes emprenedors
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alcobé i Aleix fan balanç del programa de finançament preferent, ahir, a l'edifici administratiu del Govern Foto: SFG

Un total de 31 projectes empresarials s'han beneficiat del programa de finançament privilegiat que el Govern –en mans socialdemòcrates– va iniciar el març del 2010. 25 han estat de nova creació, és a dir, han nascut 25 noves empreses. Els altres sis projectes que han rebut aquest finançament eren de renovació del model empresarial. El programa de finançament disposava d'un total de 12,5 milions d'euros, dels quals s'han concedit préstecs per un total de 3,29 milions avalats pel Govern, això és un 29% del total assignat. Així ho van explicar ahir el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, i el director d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix.

El programa té la voluntat d'ajudar els projectes innovadors, donar-los «una empenta», segons va recordar Alcobé, i la «vocació» d'acompanyar aquelles idees que el Govern considera que tenen un interès especial. El ministre va manifestar la voluntat del Govern –ara en mans de Demòcrates per Andorra– de «continuar impulsant-lo» per facilitar la creació, la innovació, la reconversió de projectes empresarials. Hi ha tres possibilitats de finançament: imports fins a 125.000 euros; imports de fins a 250.000 euros; i imports superiors. El préstec sempre és per a un màxim del 90% de la necessitat d'inversió per a poder convertir en realitat el projecte, amb unes condicions «no de mercat»: un interès de l'euríbor sense marge, amb un retorn establert en un màxim de set anys i amb possibilitats de carències parcials o totals. Per aconseguir l'aval del Govern s'han de complir diferents requisits. En total, des del març de l'any passat fins aquest novembre, s'han rebut 78 sol·licituds per adherir-se a aquest pla de finançament, i en termes generals, un de cada tres ha obtingut el préstec. 31 projectes han obtingut el finançament, 37 sol·licituds s'han respost negativament, set s'han retirat i tres queden pendents de resolució. Tot i que ni Alcobé ni Aleix van especificar quants projectes havien rebut cada tipus de finançament, sí que van exposar que no s'ha atorgat cap ajuda per un import superior als 250.000 euros, tot i que sí s'han rebut sol·licituds. El ministre va destacar en aquest punt que «l'import no és un fre», i que el que ha fet denegar el préstec té més relació amb una «qüestió de confiança», que el projecte no presenta «suficients garanties».

És una comissió mixta, composta per representants del propi Govern, de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis, l'Associació de Bancs Andorrans i la societat ADI, la que avalua els projectes i els plans d'empresa que sol·liciten beneficiar-se del programa. A més d'analitzar la viabilitat del projecte, també es tenen en compte altres variables com la creació de llocs de treball –amb els 31 projectes finançats amb aquest programa s'han creat 53 llocs de treball–, el caràcter innovador, etcètera. Per als imports superiors als 250.000 euros, és el Consell de Ministres qui ha de donar el vist-i-plau.

Del total de préstecs concedits, només n'hi ha hagut dos d'impagats, que suposen el 0,91% de l'import total concedit. Això és, el Govern ha hagut d'assumir el retorn als bancs d'uns 30.000 euros, va explicar Aleix.

Totes aquestes xifres van ser valorades positivament pel director de l'ADI i també pel ministre. Alcobé, de fet, va sentenciar que és «un èxit rotund» haver rebut 78 sol·licituds i que s'hagin pogut beneficiar del finançament privilegiat, i més tenint en compte la dimensió del país i que «l'entorn no acompanya». En relació a la morositat, Aleix va valorar que un percentatge tant reduït «demostra» que les avaluacions dels plans d'empresa es fan «amb rigor».

LA TASCA DE L'ADI / De les 78 sol·licituds, 14 són projectes que l'ADI ha seguit i acompanyat a través del programa del Premi Innovadors. I 11 d'aquests han obtingut el finançament. Això, segons Aleix, reforça la idea de reorientar el premi en el sentit que «el que realment compta és la formació i l'assessorament». Si es dissenyen uns bons plans d'empresa és més fàcil accedir al finançament, va defensar el director de l'ADI.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT