PUBLICITAT

La nova llei de la CASS entrarà en vigor el 2013, amb o sense pacte

  • Les negociacions s'iniciaran al gener i es preveu que la llei entri a tràmit parlamentari el setembre de l'any vinent
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers del PS i els de DA, amb el cap de Govern, Toni Martí, i la ministra de Salut, Cristina Rodríguez Foto: TONY LARA

El pròleg del que serà el pacte d'estat de la seguretat social evidencia postures diferents disfressades amb voluntats de consens. La reunió celebrada ahir entre els representants dels dos grups parlamentaris, la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, i el cap de Govern, Toni Martí, va servir per fixar dates de calendari. Fins al gener de l'any vinent, el Partit Socialdemòcrata té temps per estudiar tota la documentació que li va entregar ahir l'Executiu. El calendari de la negociació comença, doncs, el gener de l'any vinent i fins al juny es preveu que es discuteixi el redactat de la nova llei de la CASS i, a partir de setembre, s'espera entri a tramitació legislativa. Unes dates que, tant des de DA com des del Govern, ja han avançat que se seguiran respectant, per qüestió de «responsabilitat», hi hagi o no hi hagi pacte.

Si aquest calendari es compleix, al pressupost del 2013 «ja hi podria haver un reflex i la transformació hauria de ser progressiva i anar a menys», segons va explicar Martí, en referència a l'aportació que el Govern fa a la CASS. En aquest sentit, el cap de Govern ja va avançar que durant aquests quatre anys de legislatura l'Executiu continuarà finançant la branca de malaltia. La reducció per tant dels 40 milions d'euros que costa a l'Estat la seguretat social s'haurà de fer de manera progressiva i més a mig termini.

RETALLADES VS ELIMINACIÓ D'ABUSOS / Les diferències entre els dos signants del pacte es troben en la conceptualització dels termes. L'oposició parla de «retallades» sanitàries a les mesures enunciades i entrades a tràmit, i des del Govern, el seu cap prefereix dir que és l'eliminació «d'abusos». Uns termes que han de ser la base de la negociació, i que ara per ara ja no estan d'acord en com definir-los. En aquest sentit, des del PS consideren que aquestes mesures haurien de formar part del pacte d'estat. L'oposició presentarà les seves esmenes, tot i que tants uns com els altres van explicar ahir que això no impedirà el desenvolupament del pacte.

El president del PS, Jaume Bartumeu, va mostrar quina serà la seva principal exigència per continuar en aquest pacte d'estat. Segons Bartumeu «el que farà possible o inviable el pacte serà fins on pot arribar les retallades i les modificacions en les prestacions», va dir. En aquest sentit Bartumeu va anunciar que no acceptaran que les retallades vagin en una única direcció.

Per la seva banda, Martí va explicar que les mesures anunciades afegeixen despeses ja que segons el cap del Govern, mesures com la ampliació d'un dia més per agafar la baixa o la no cobertura de certes especialitats, com el logopeda, són per «equilibrar les prestacions» que s'ofereixen als autònoms, estudiants de més de 25 anys i als aturats.

Bartumeu també va criticar que el Govern està més preocupat per la branca de jubilació que per la de vellesa. Martí, però va dir que el pacte d'estat és «un campionat de responsabilitat col·lectiva de la branca de malaltia però també de la de jubilació», va dir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT