PUBLICITAT

Un de cada tres emprenedors ha obtingut finançament per part del Govern

  • ADI ha atorgat en 21 mesos d'activitat gairebé 3,3 milions d'euros a 31 projectes
  • El programa continuarà obert fins que s'esgoti la dotació de 12,5 milions
22112011-ministre
Alcobé i Aleix durant la roda de premsa del programa de finançament privilegiat. Foto: ANA / M. C.
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el director d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix, han fet aquest dimarts un primer balanç del programa de finançament privilegiat que es va posar en marxa el març del 2010. Segons han explicat, de les 78 sol·licituds presentades s'ha donat el vistiplau a 31 projectes amb un import de 3.292.780 euros, un 30% de la dotació total. En canvi, 37 han estat denegats perquè "no era prou creïble la seva viabilitat", set més han retirat documentació que estava a tràmit i tres estan pendents d'avaluació. Així, segons ha manifestat Aleix "un de cada tres projectes rep finançament".

Segons el ministre Jordi Alcobé, en vista dels resultats, es tracta "d'una línia a seguir", ja que s'ha contribuït a crear 53 llocs de treball, un fet especialment rellevant en el context actual. Quan al fet que encara quedin gairebé nou milions per atorgar, Alcobé ha afirmat que la iniciativa "requereix promoció", per presentar-se com un finançament "real i vigent". Per la seva part, el director d'ADI ha posat en relleu la importància d'aquesta línia com a continuació de projectes com el Premi Innovadors, on es treballen els plans d'empresa per poder aconseguir finançament.

Les sol·licituds i documentació s'han d'adreçar al Servei de Tràmits del Govern. Un cop rebudes, una comissió mixta formada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis; Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), el Govern d'Andorra i l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA) s'encarrega d'avaluar els projectes tenint en compte el component emprenedor i d'innovació. Com ha destacat Aleix, el préstec suposa "un risc zero per a la banca", ja que el Govern actua d'avalador. També per aquest motiu, la comissió mixta ha d'aplicar el màxim rigor a l'hora d'analitzar la viabilitat dels projectes.

Els prèstecs es poden concedir per a tres imports. El primer de fins a 125.000 euros per a projectes de creació d'empresa o reconversió del model de negoci. El segon de 125.000 a 250.00 euros si compleixen almenys dues condicions, entre la creació d'un mínim de dos llocs de treball, un pla de negoci de rendibilitat positiva i la reconversió o modernització d'algun aspecte de negoci de caràcter innovador. Per últim, es podrà donar més de 250.000 euros a un màxim de dos projectes que justifiquin un alt grau d'interès social o econòmic i que hauran de ser aprovats pel Consell de Ministres.

Els projectes finançats eren 25 per a empreses de nova creació i 6 de reconversió de negoci. Cap d'ells ha superat els 250.000 euros. Mentrestant, les principals partides han estat en els àmbits de tecnologia (17% de l'import total atorgat), energia (15%) i fabricació (14%). En total, hi ha dos crèdits impagats per un valor del 0,91% del total concedit.

Els crèdits es concedeixen per a un període inferior a set anys, cobreixen fins al 90% del cost de la inversió i el tipus d'interès és d'euribor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT