PUBLICITAT

Sense bosses de plàstic en un any

  • L'Executiu es reunirà amb els comerciants i grans superfícies per aplicar mesures que evitin l'ús del residu
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Francesc Camp i David Montané, en primer pla, en la compareixença d'ahir. Foto: TONY LARA

Un any és el termini fixat per l'Executiu per eliminar l'ús de les bosses de plàstic al sector comercial. Així ho va anunciar ahir el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, qui va explicar que té previst reunir-se pròximament amb els responsables de les grans superfícies comercials per consensuar la forma de fer realitat aquesta iniciativa que pretén reduir l'ús d'aquest residu. Bosses de cartró i reutilitzables seran una de les solucions que pretén substituir la bossa de plàstic, encara que l'últim objectiu «és eliminar-les» totalment, va dir el ministre.

Camp va anunciar aquestes mesures en la compareixença pública celebrada ahir a la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, en la què va explicar les línies estratègiques fins al 2015 del Departament de Medi Ambient i del de Patrimoni Natural. Segons Camp, la mesura d'eliminar les bosses de plàstic es vol fer amb el consens dels comerços i les grans superfícies.

El termini d'un any es marca com a màxim perquè l'ús que es fa actualment s'elimini. «El que volem és eliminar-les; a partir d'aquí, si primer s'han d'aplicar algunes mesures com el pagament de les bosses, es farà», va respondre Camp. El ministre es va referir a altres mesures que s'han anat aplicant en països veïns com a Espanya, on s'ha optat per fer pagar a les grans superfícies les bosses de plàstic.

PLANS ESTRATÈGICS / L'eliminació de les bosses de plàstic és una de les mesures complementàries que s'afegeixen als quatre plans que es pretenen redefinir. Es tracta del pla de sanejament de les aigües, el de sanejament de residus, l'estratègia de quotes de l'aire, i l'estratègia nacional de paisatges.

El pla de sanejament de les aigües té com a un dels punts pendents acabar les estructures necessàries d'alguns col·lectors d'aigua com el de les Molleres, a Canillo. També es vol, però, inventariar la col·lecta i evitar que l'aigua neta passi per les depuradores, ja que és una feina innecessària que suposa un cost extra. Els objectius més immediats són que al 2020 s'aconsegueixi una qualitat de l'aigua òptima a tots els torrents i rius d'Andorra, i alhora sensibilitzar la societat de la necessitat d'estalviar aigua. Val a dir que en les zones més habitades d'Andorra la qualitat de l'aigua no és tan bona com en les zones més altes i que compten amb menys població.

La causa de la mort de més de 300 truites al riu Valira, el passat mes de setembre, podria ser el vessament al riu d'alguns residu industrial o de construcció, segons va explicar ahir el ministre. Una qüestió que el ministeri vol controlar més exhaustivament.

D'altra banda, el ministre també va explicar la seva satisfacció per l'aprovació, per part del Consell de Ministres espanyol, del conveni de trasllat de residus. Camp va afirmar que abans que acabi el mes se signarà el text i així es podran iniciar les converses amb les comarques veïnes per poder importar els seus residus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT